matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz granice
Wojtek:
lim x*ln
2
x x→0+
26 maj 09:16
jc:
x=e
−t
, t→
∞
, e
t
> t
3
/6 0 < x < 1 0 < − x (ln x)
2
= t
2
e
−t
< 6/t →0 granica = 0 Ogólnie: jeśli a>0, to x
a
(ln x)
b
→0 przy x→0+
26 maj 09:23
Wojtek:
Jak to zrobic z regula de l’Hospitala ?
26 maj 09:29
I'm back:
ln
2
x
2lnx * 1/x
2lnx
Lim x*ln
2
x = lim
= H = lim
= lim
= H =
1/x
−1/x
2
−1/x
2
= lim
= lim 2x = 0
1/x
26 maj 09:50
Wojtek:
Nie rozumiem od tego momentu
2lnx
lim
−1/x
26 maj 10:04
janek191:
1
2 *
x
2
= H lim
= lim
= lim 2 x
1
x
2
1
x
26 maj 10:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick