Dany jest rosnący ciąg
Emilia : Dany jest rosnący ciąg geometryczny (a, b, c)
Suma a+b+c wynosi s.
Liczby a b i c w podanej kolejności są pierwszym drugim i k−tym wyrazem
pewnego ciągu geometrycznego.
Podaj liczbę a oraz podaj liczbę b.
Dane:
s=292
k=10
25 maj 18:22
Emilia : Liczby a, b i c w podanej kolejności są pierwszym, drugim i k−tym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Edit bo źle napisałam
25 maj 18:23
wredulus_pospolitus:
no to poważnie zmienia postać rzeczy
25 maj 18:24
Emilia : Mam czas z zadaniem do 18.30.
Błagam o pomoc
25 maj 18:25
wredulus_pospolitus:
1) z ciągu geometrycznego: b2 = a*c
2) z ciągu arytmetycznego: c = a + 9*r ; b = a + r
3) czyli mamy: (a+r)2 = (a+9r)*a
oraz: 3a + 10r = 292
rozwiązujesz
25 maj 18:25
Emilia : Nie czaje.... W sensie ogolnie ciągi dla mnie to magia
25 maj 18:27
wredulus_pospolitus: to trudno
obudziłaś się za późno
i tak dałem o wiele za dużo jak na 'gotowca last minute'
25 maj 18:31
Filip: Emilia, WRZUC nastepnym razem WCZESNIEJ zadanie jak chcesz GOTOWCA, chetnie POMOGE
25 maj 18:49