Zapis wielomianu w skróconej postaci
Anetka: Dlaczego wielomian:
W(x) = 27x3 − 81px2 + 81p2x − 27p3
możemy zapisać w postaci:
W(x) = 27(x − p)3 ?
Wiemy, że p oznacza trzykrotny pierwiastek wielomianu.
Jest to z kroków w dowodzie w przykładzie z mojego podręcznika, ale zupełnie nie rozumiem skąd
to sie wzięło.
25 maj 18:16
chichi:
Po wyciągnięciu 27 przed nawias widać gołym okiem wzór na sześcian różnicy
25 maj 18:19
Saizou :
Skoro p jest pierwiastkiem 3−krotnym wielomianu W, to W(x) = (x−p)3
(stopień W już będzie 3, wiec innych czynników już nie będzie)
Należy pamiętać o współczynniku a, tzw. a(x−p)3,
ale u nas przy najwyższej potędze mamy współczynnik 27, zatem a=27.
Ostatecznie W(x) = 27(x−p)3
25 maj 18:21
Filip: WARTO dodac, iz W(p) = 0
25 maj 21:25