Kombinatoryka dyskretna
Meumann: Ile istnieje sposobów na rozłożenie 5 kulek w 3 pudełkach, wiedząc, że każde pudełko ma
przynajmniej 1 kulkę i:
a) zarówno kulki jak i pudełka są odróżnialne (oznakowane)?
b) kulki są odróżnialne, a pudełka są nieodróżnialne?
c) kulki są nieodróżnialne, a pudełka są odróżnialne?
d) zarówno kulki jak i pudełka są nieodróżnialne?
Odp a):
Przypadek 1: Rozłożenie kulek w pudełkach 2−2−1 (2 pudełka mają 2 kulki, jedno ma 1 kulkę)
Spośród 3 pudełek wybieramy jedno które będzie miało jedną kulkę
(3 nad 1) * 5! = 360
Przypadek 2: Rozłożenie kulek w pudełkach 3−1−1, (1 pudełko ma 3 kulki, dwa mają 1 kulkę)
Spośród 3 pudełek wybieramy jedno które będzie miało 3 kulki
(3 nad 1)* 5! = 360
360 + 360 = 720
Odp b):
Podobnie jak w przypadku 2, lecz nie mnożymy wyników razy 3, gdyż urny są nierozróżnialne.
5! + 5! = 240
Odp c):
Podobnie mamy dwa przypadki: rozkład 2−2−1 oraz 3−1−1.
Skoro piłki są nierozróżnialne, jedyne co odróżnia przypadki w rozkładach to to, która urna ma
1 (dla przypadku 2−2−1) lub 3 (3−1−1) piłki.
Zatem (3 nad 1) + (3 nad 1) = 6
Odp d):
Podobnie jak w przykładzie c), lecz teraz nie odróżniamy urn. Zatem jedynymi przypadkami są
rozkłady 2−2−1 oraz 3−1−1.
Zatem 1 + 1 = 2
Czy w którymś punkcie mój tok myślenia jest niepoprawny?
25 maj 17:42
wredulus_pospolitus:
(a) ... czemu uważasz kolejność włożenia kulek do tego samego pudełka jest dla Ciebie istotna?
(np. 1,2 ; 3,4 ; 5 oraz 2,1 ; 3,4 ; 5 traktujesz jako dwa różne układy)
(b) analogiczna uwaga
(c) ok
(d) ok
25 maj 17:51
Meumann: Faktycznie, kolejność nie jest istotna.
W takim razie w przykładzie a):
Rozkład 2−2−1:
(3 nad 1) * (5 nad 2) * (3 nad 2) * (1 nad 1)
Rozkład 3−1−1
(3 nad 1) * (5 nad 3) * (2 nad 1) * (1 nad 1)
I analogicznie w przykładzie b). Zgadza się?
25 maj 18:09
wredulus_pospolitus:
to czekam na tę analogię dla (b)

pamiętaj że tam koszyki są identyczne
25 maj 18:22
Meumann: Faktycznie, zapędziłem się z tą analogią

dla b):
Rozkład 2−2−1
Pudełka są nierozróżnialne. Różnych pudełek mających jedną kulkę jest 5. Teraz mamy 4 kulki
które musimy po równo rozdać 2 pudełkom.
Takich przypadków jest (4 nad 2) * (2 nad 2), lecz byłby to poprawny wynik, gdyby pudełka były
rozróżnialne. Ponieważ nie są, wynik ten jest dwukrotnie większy od faktycznego.
Wynikiem jest 5 * ((4 nad 2) * (2 nad 2) / 2).
Rozkład 3−1−1
Różnych pudełek mających 3 kulki jest (5 nad 3) czyli 10. 2 Pozostałe kulki lądują do dwóch
pozostałych pudełek, ale z racji, że pudełka są nierozróżnialne, nie wpływa to na ilość
przypadków.
Wynikiem jest (5 nad 3) czyli 10.
Da się to jakoś zgrabniej zrobić? Jestem całkiem pewien wyniku ale mam wrażenie, że sposób jest
mało "elegancki"
25 maj 19:11
wredulus_pospolitus:

Zgrabniejsze podejście do tematu? yyyyyy ... raczej trudno będzie to 'zgrabniej' zrobić
25 maj 19:42
kerajs:
a)
b)
liczba Stirlinga II rodzaju:
S
2(5,3)=25
26 maj 07:13
Mila:
c) x
1+x
2+x
3=5
d) rozkład liczby 5 na 3 składniki. ( nieistotna kolejność)
26 maj 18:05