.
Karol: Oblicz pole i obwód trójkata o wierzchołkach A =(1,3), B=97,1) i C= (3,5)
25 maj 13:38
Karol: B= (7,1)
25 maj 13:38
πqś:
25 maj 13:45
Mariusz:
Pole można dość łatwo policzyć wyznacznikiem
Niech A=
1 3 1
7 1 1
3 5 1
det A = 1*(1*1−1*5)−3*(7*1−1*3)+1*(7*5−1*3)
det A = 1*(−4)−3*4+1*32
det A = −16 + 32
det A = 16
2P = 16
P = 8
A jeśli chodzi o obwód to trzeba policzyć odległości między punktami i je dodać
25 maj 13:46
πqś:
ΔABC jest prostokątny
25 maj 13:47
Karol: A skąd się wzieły te pierwiastki z jakich obliczeń ?
25 maj 13:50
Mariusz:
trójkąt jest prostokątny
(można to sprawdzić iloczynem skalarnym
bądź korzystając z obliczeń πqsia i odwrotnego twierdzenia Pitagorasa)
25 maj 13:52
chichi:
1/2 | |6 −2| | = 1/2(12+4) = 8, gdzie vec(AB)=[−6, 2] i vec(AC)=[2, 2]

| |2 2| |
25 maj 13:54
Mariusz:
A =(1,3)
B= (7,1)
|AB|=√(7−1)2+(1−3)2=√62+22=√40
|AB|=2√10
analogicznie liczysz długości pozostałych boków
25 maj 13:55
karol: a 4√81 i 2√81 to tak samo obliczyc z AB ?
25 maj 14:01
Mariusz:
karol długości pozostałych boków liczysz tak jak pokazałem dla boku AB
25 maj 14:04
Filip: CZESC Mariusz
25 maj 15:39