.
Grześ: Dane są punkty A=(−3, 7) i B=(4,−7)
a)Oblicz dlugość odcinka AB
b)Znajdz wspołrzedne środka odcinka AB
c)Znajdz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
d)Znajdz równanie prostej równoloegłej do prostej AB przechodzącej przez punkt C=(2,−4)
25 maj 13:34
Mariusz:
a)
√(4−(−3))2+(−7−7)2=
√72+142=7
√1+4=7
√5
| | −3+4 | | 7−7 | | 1 | |
b) S=( |
| , |
| ) , S=( |
| ,0) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −7−7 | |
c) y−7= |
| (x+3) |
| | (4−(−3)) | |
y=−2x+1
d)
y=−2x+b
−4=−4+b
b=0
y=−2x
25 maj 13:40