matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
calka
oaza:
Jak policzyć taką całkę?Nie moge znalezc dobrego podstawienia.
dx
∫
√
x−5
+
√
x−7
25 maj 11:58
wredulus_pospolitus:
na ułatwienia: t = x−6 ; dt = dx
dt
... = ∫
√
t−1
+
√
t+1
i jeszcze jako wskazówkę dodam: wzór skróconego mnożenia vel wyciągamy niewymierność z mianownika
25 maj 12:01
oaza:
dziekuje za pomoc
25 maj 16:11