oblicz
xx: czy jest ktoś kto mi to rozwiąże Oblicz sin 330stopni +2 cos390 stopni −tg300 stopni ?
| | 1 | |
czto o to chodzi że sin 300=270 stopni + 60 stopni = |
| + 2 |
| | 2 | |
25 maj 11:08
xx: jak ktoś potrafi wytłumaczyć jak to liczyć lub jakiś link z tym to będę wdzięczny
25 maj 11:10
getin:
| | 1 | |
sin330o = sin(360o−30o) = −sin30o = − |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
cos390o = cos(360o+30o) = cos30o = |
| |
| | 2 | |
tg300
o = tg(360
o−60
o) = −tg60
o = −
√3
sin330
o+2cos390
o−tg300
o =
= −sin30
o+2cos30
o−(−tg60
o) =
= −sin30
o+2cos30
o+tg60
o =
25 maj 11:12
getin:
wzory które wykorzystujesz, to:
sin(360o−α) = −sinα
cos(360o+α) = cosα
tg(360o−α) = −tgα
więcej wyjaśnień znajdziesz pod hasłem "wzory redukcyjne"
25 maj 11:13
xx: wynik cos i tg się bierze ze wzorów?
25 maj 11:14
xx: ok dzięki
25 maj 11:14