.
Rrr: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x,y)=2x3+4x2+y2−2xy w obszarze
ograniczonym krzywymi y=x2 i y=4
24 maj 22:53
wredulus_pospolitus:
nie wiem czy to jest optymalne podejście do tematu:
1) wyznaczam punkty przecięcia się tych obszarów (niech będzie dla z=0 skoro jesteśmy w R3).
2) podstawiasz y=4 do wzoru f(x,y), uzyskuję funkcję jednej zmiennej g(x).
3) szukam najmniejszej i największej wartości funkcji g(x) w obszarze wyznaczonym w (1).
4) podstawiam y = x2 do wzoru f(x,y) i uzyskuję funkcję jednej zmiennej h(x).
5) szukam najmniejszej i największej wartości funkcji h(x) w obszarze wyznaczonym w (1).
6) sprawdzam czy istnieją ekstrema funkcji f(x,y) pomiędzy obszarami y=x2 i y=4, jeżeli tak to
wyznaczam ich wartości
7) porównuję uzyskane wartości i wybieram z nich najmniejszą i największą.
25 maj 09:28