Równania prostych
Werka: Znajdź równanie prostych przedstawionych przez równanie:
xy−bx+ay+ab = 0
24 maj 21:32
jc: Zapisz wyrażenie w postaci iloczynu.
24 maj 21:49
ICSP: To równanie przedstawia hiperbolę.
Sprawdź czy dobrze zostały przepisane znaki.
24 maj 21:52
wakacje: | | b(x−a) | |
xy−bx+ay+ab=0 ⇔ xy+ay=bx−ab= ⇔ y(x+a)=b(x−a) ⇔ y= |
| |
| | x+a | |
| | 2ab | |
proste te są zbiorem funkcji homograficznych o postaci y=− |
| przesuniętych o wektor |
| | x | |
[−a,b]
ja bym spróbował w ten sposób − może ktoś potwierdzi czy o to tutaj chodziło?
24 maj 21:53
Werka: Hmm, przepisałam dobrze, prawidłowa odpowiedź to x−a=0 i y−b=0
24 maj 23:02
Miś:
Równanie powinno być takie:
xy−bx−ay+ab=0
x(y−b)−a(y−b)=0
(y−b)(x−a)=0
y−b=0 v x−a=0
24 maj 23:06
Werka: Czyli w książce wkradł się najwyraźniej błąd, ponieważ przepisalam dobrze, dzięki za pomoc!
24 maj 23:07
Miś:
24 maj 23:10