Linia stopnia drugiego
Zuzia: Napisz równania prostych przechodzących przez początek układu współrzędnych i mających kierunki
asymptotyczne linii 6x
2−xy−y
2+5x−3y−2=0
Czy mógłby ktoś dać mi wskazówkę, jak rozwiązać tego typu zadanie? Obliczeniami zajmę się sama,
po prostu nie mam pomysłu, jak nawet zabrać się za to zadanie

Pozdrawiam
24 maj 20:31
Zuzia: Wkradł mi się błąd, równanie postaci 6x2−xy−y2+5x−3y+2=0
24 maj 20:31
getin:
ja bym to potraktował jako równanie kwadratowe o zmiennej y i parametrze x
y
2+(x+3)y−6x
2−5x+2 = 0
potem bym z tego Δ wyliczył a potem y
1 i y
2
Δ = (x+3)
2−4*1*(−6x
2−5x+2) = ...
potem dla każdej z funkcji y
1 i y
2 bym użył wzoru na współczynnik kierunkowy asymptoty
ukośnej
| | f(x) | |
a = limx→∞ |
| i wynik tej granicy byłby kierunkiem asymptotycznym linii |
| | x | |
trzeba wynik tego a wstawić do równania y = a*x (prosta o równaniu y=a*x przechodzi przez
początek układu współrzędnych)
tylko obliczenia mogą być skomplikowane, może ktoś mądrzejszy ode mnie się wypowie i przedstawi
jakieś proste rozwiązanie ?
24 maj 20:46
24 maj 20:50
Zuzia: Dziękuję bardzo za pomoc, wszystko wyszło mi poprawnie!
24 maj 21:20
Patriszia Adams: A jakiego typu krzywa Ci wyszla?
24 maj 21:22
wakacje: można też tak jak getin, chociaż trochę inaczej, mamy równanie:
6x
2−xy−y
2+5x−3y+2=0
y
2+(x+3)y=6x
2+5x+2 | dopełniamy do kwadratu zupełnego
| | x+3 | | x+3 | |
y2+(x+3)y+( |
| )2=6x2+5x+2+( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | x+3 | | 13 | | 13 | |
(y+ |
| )2= |
| x2+8x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+3 | | 13 | | 13 | |
|y+ |
| |=√(13/2)x2+8x+(13/2), |
| x2+8x+ |
| >0 dla x∊ℛ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+3 | |
y+ |
| =±√(13/2)x2+8x+(13/2) |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
y=±√(13/2)x2+8x+(13/2)− |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | |
ja bym próbował w ten sposób wyznaczyć wzór funkcji
24 maj 21:24
jc: Na pewno nie najprostsze ...
6x2−xy−y2+5x−3y−2=0
(15x+5y+14)(10x−5y−1)=64
asymptoty
15x+5y+14=0, 10x−5y−1=0
24 maj 21:25
jc: Krzywą jest oczywiście hiperbola.
Dla porównania wyznaczę y.
y=−3x−14/5
y= 2x−1/5
24 maj 21:28
Patriszia Adams: A skad wiadomo ze to typ hiperboliczny?
24 maj 21:29
wakacje: | | √26−1 | |
mi prosta wyszła o równaniu y= |
| x |
| | 2 | |
24 maj 21:30
Zuzia: Wyszła mi odpowiedź y=2x i y=−3x, która zgadza się z tyłem podręcznika
24 maj 21:31
Patriszia Adams: Zuzia jak wyznaczylas typ krzywej drugiego stopnia ?
Moze byc typ eliptyczny , hiperbolliczny i paraboliczny
Jak wyznaczylas ze to typ hiperboliczny?
24 maj 21:38
jc: (15x+5y+14)(10x−5y−1)=36
ale asymptoty pozostają bez zmian.
Może jednak coś mylę?
24 maj 21:44
jc: Oj, badasz formę kwadratową: 6x2−xy−y2
A jak to robisz, nie ma znaczenia (ja wybieram sprowadzanie do pełnego kwadratu).
24 maj 21:48
Patriszia Adams: Wedlug mnie chodzi o to ze nalezy obliczyc wyroznik tego rownania Δ
Jesli >0 wtedy typ hiperboliczny
Zastosowac niezmienniki przesuniec i obrotow i wtedy albo bedzie
| | x2 | | y2 | |
a) hiperbola |
| − |
| =1 |
| | a2 | | b2 | |
| | x2 | | y2 | |
b) krzywa przedstawia dwie proste przecinajace sie |
| − |
| =0 |
| | a2 | | b2 | |
24 maj 21:53
24 maj 21:54
Patriszia Adams: jc formy kwadratowe to algebra wyzsza. A tej niestety nie umiem .
24 maj 21:56
jc: 6x2−xy−y2=6(x−y/12)2 − 25/24 y2
ale to prawie to samo, co liczenie wyróżnika.
Różnica kwadratów −− hiperbola
To chyba nie jest wyższa algebra?
24 maj 22:12
Patriszia Adams: Mam sprawdzanie typow krzywej opisane w ksiazce Krzywe stozkowe i jeszce jednej i na nich sie
wzoruje
24 maj 22:16
Zuzia: Ja to zrobiłam w taki sposób, że obliczyłam
δ(k,l) = Ak
2+Bkl+ Cl
2 = 0
δ(k,l) = 6h
2−kl −l
2=0
delta wyszła 25l
2
k1 = −l/3 k2 = l/2
pierwsze rownanie y=lt x=−l/3 t
drugie rownanie y=lt x=l/2 t
skoro prosta przechodzi przez P(0,0), to równanie szukanej prostej musi być postaci y=ax
podstawiłam te dwa równania do y=ax i wyszło
y=−3x i y=2x
Trochę przerażają mnie Wasze rachunki, czy to co zrobiłam jest dobrze?

Myślałam że to proste
zadanie!
24 maj 23:00
jc: Zuzia, dobrze napisałaś. Ja napisałem wzór na asymptoty, a pytanie było o kierunki asymptot.
Wystarczyło więc, tak jak to zrobiłaś, zająć się równaniem 6x2−xy−y2=0.
6x2−xy−y2=(3x+y)(2x−y), czyli y=2x lub y=−3x.
25 maj 09:28