Obliczyć równanie różniczkowe
Marek: Trzeba obliczyć równanie różniczkowe ale nie za bardzo wiem jak to zrobić gdy są dwa primy
9y'−xy2=(2y3+3y2+x2y−8y)y'
24 maj 17:55
kerajs:
Uzyskanie jednego prima jest trywialne:
−xy
2=(2y
3+3y
2+x
2y−8y−9)y'
Ciut trudniej jest wykminić co dalej.
Ja robiłbym tak:
−xy
2x'=2y
3+3y
2+x
2y−8y−9
| −1 | |
| (2x2y+2xy2x')=2y3+3y2−8y−9 |
| 2 | |
(x
2y
2)'
y=−2(2y
3+3y
2−8y−9)
x
2y
2=−y
4−2y
3+8y
6+18y+K
25 maj 10:09
Mariusz:
"Trzeba obliczyć równanie różniczkowe ale nie za bardzo wiem jak to zrobić gdy są dwa primy"
No tutaj akurat masz jeden prim
Gdybyś miał dwa primy to wątpie czy kerajsy by coś "wykminiły"
To równanie można też zapisać jako równanie Bernoulliego gdzie y jest zmienną niezależną
25 maj 11:08
Mariusz:
9y'−xy
2=(2y
3+3y
2+x
2y−8y)y'
−xy
2=(2y
3+3y
2+x
2y−8y−9)y'
| | dx | |
−xy2 |
| =2y3+3y2+x2y−8y−9 |
| | dy | |
| | dx | |
−xy2 |
| −x2y=2y3+3y2−8y−9 |
| | dy | |
| dx | | x | | 2y3+3y2−8y−9 | 1 | |
| + |
| =− |
|
| |
| dy | | y | | y2 | x | |
| | dx | | x2 | | 2y3+3y2−8y−9 | |
2x |
| +2 |
| =−2 |
| |
| | dy | | y | | y2 | |
u=x
2
| | 2u | | 2y3+3y2−8y−9 | |
u'+ |
| =−2 |
| |
| | y | | y2 | |
I masz równanie liniowe
ln|u|=−2ln|y|+C
1
ln|u|=ln|y
−2|+C
1
|u|=e
C1|y
−2|
u=±e
C1y
−2
u=C
2y
−2
u(y)=C(y)y
−2
| | 2u | | 2y3+3y2−8y−9 | |
u'+ |
| =−2 |
| |
| | y | | y2 | |
| | 2 | | 2y3+3y2−8y−9 | |
C'(y)y−2−2C(y)y−3+ |
| C(y)y−2=−2 |
| |
| | y | | y2 | |
| C'(y) | | 2y3+3y2−8y−9 | |
| =−2 |
| |
| y2 | | y2 | |
C'(y)=−4y
3−6y
2+16y+18
C(y)=−y
4−2y
3+8y
2+18y+C
1
| | −y4−2y3+8y2+18y | | C1 | |
u(y)= |
| + |
| |
| | y2 | | y2 | |
| | −y4−2y3+8y2+18y | | C1 | |
x2= |
| + |
| |
| | y2 | | y2 | |
x
2y
2=−y
4−2y
3+8y
2+18y+C
1
I nawet wyszło to co Kerajsowi
Jeśli chodzi o typ równania to tutaj masz dwie możliwości
1. Równanie zupełne
2. Równanie Bernoulliego gdzie y jest zmienną niezależną
25 maj 11:44
Marek: Bardzo dziękuje za pomoc. Po obliczeniu wyszedł mi identyczny wynik jak Wam. Jednakże jesteście
w stanie mi powiedzieć dlaczego "9" przenosimy do mianownika i zapisujemy jako −9? Po lewej
stronie rownania mamy 9'−xy2. Właśnie ten myczek utrudnił mi
obliczenie tego równania
25 maj 18:07
Marek: Chodzi mi dokładnie o zapis 9y'. Wartość 9 zapisujemy jako stałą, a y'? Przyjmujemy jakby było
tylko jedne przy nawiasie?
25 maj 18:08
kerajs: Grupowanie wyrazów względem ''ilości primów'' to standardowe postępowanie ułatwiające
rozpoznawanie typu równania.
''Jeśli chodzi o typ równania to tutaj masz dwie możliwości
1. Równanie zupełne
2. Równanie Bernoulliego gdzie y jest zmienną niezależną''
Skoro są tylko dwie możliwości, to do której z nich należy moje rozwiązanie?
26 maj 07:22