jak to policzyc ? :(
liczes: Rozwiąż równanie w dziedzinie zespolonej:
z2+(1+4i)z−(5+i) =0
24 maj 17:21
Filip:
z2 + z + jz4 − 5 − j = 0
z2 − z + jz + z2 − 2 + j2 − j3 − 3 + jz3 = 0
z(z − 1 + j) + 2(z − 1 + j) + j3(z − 1 + j) = 0
(z − 1 + j)(z + 2 + j3) = 0
z = 1 − j v z = −2 − j3
24 maj 17:33
liczes: dziekuje
24 maj 17:41
wakacje:
z
2+(1+4i)z−(5+i)=0
Δ=(1+4i)
2+4(5+i)=5+12i=(3+2i)
2
| | −1−4i−3−2i | | −1−4i+3+2i | |
z1= |
| v z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=−2−3i v z
2=1−i
z∊{−2−3i,1−i}
24 maj 17:50