kongruencje
oaza: Jak rozwiązać tą kongruencję?Umiem metodą generowania kolejnych wielokrotności ale tak
arytmetycznie to niezbyt.
x≡6(mod 31) x = 6+31i
x≡9(mod 17) ⇔ x = 9+17j i,j,k ∊ ℤ
x≡37(mod 43) x = 37+43k
31⊥43⊥17
6+31i ≡ 9(mod 17)
31i≡3(mod 17) /*11
i≡16(mod 17)
No i teraz chcialbym te 'i' przedstawic z tego równania x≡9(mod 17) i cos tą zmienną 'j'
użyć,ale nie wiem jak.
24 maj 16:41
Mila: c.d
x≡6(mod 31)
x≡9(mod 17)
x≡37(mod 43)
i=−1+17j
dalej:
6+31*(−1+17j)=37+43k
6−31+31*17j=37+43k
527j=62+43k
43k=−62+527j
dalej sama , oblicz k i wstaw do ostatniego równania
24 maj 19:35
oaza: aa w ten sposób, dziękuję
24 maj 22:02