ciagi
bozena: a) Wyznacz ciąg arytmetyczny (𝒂𝒏), tzn. wyznacz 𝒂𝟏 oraz różnicę r mając dane:
𝒂𝟔=𝟐,𝒂𝟏𝟗=𝟏𝟓
b) Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu gdy 𝒂𝟏=𝟏𝟎,𝒓=𝟔
c) Wyznacz wartość x, tak aby liczby: 𝟐𝒙+𝟏;𝟒𝒙+𝟑;𝟖𝒙−𝟐w podanej kolejności tworzyły ciąg
arytmetyczny
chodzi mi o punkt c niewiem który wzór
24 maj 15:20
wredulus_pospolitus:
a)
wzór ogólny dla ciągu arytmetycznego:
a
m − a
n = (m−n)*r
stąd:
a
19 − a
6 = (19−6)*r = 13*r −−−> r =

następnie szczególny przypadek:
a
6 − a
1 = 5r −−−> a
6 = a
1 + 5r (tę postać wzoru powinieneś znać) −−−> a
1 = ...
24 maj 15:43
Patryszia Adams: lub
a
2−a
1=a
3−a
2
24 maj 15:43
wredulus_pospolitus:
c)
2a2 = a1 + a3 <−−− ten wzór
24 maj 15:43
bozena: ok bo wziełam a2−a1=a3−a2 i mi wychodza rózne wyniki raz x=3/2 a puzniej x=3,5 gdzieś robię
bład
24 maj 16:09
Patriszia Adams: 2x+2=4x−5
−2x=−7
x=3,5 liczylem w pamieci
24 maj 16:14
bozena: o kórczę do A tez zle zrobiłam bo wziełam ten wzór an=a1 dodac /n−1/ razy r
24 maj 16:14
Patriszia Adams: pózniej, kurcze
24 maj 16:15
bozena: ok
24 maj 16:17
wredulus_pospolitus:
bożena −−− wzór an = a1 + (n−1)*r jest szczególną postacią tego co ja podałem bo to jest
nic innego jak:
an − a1 = (n−1)*r ... a ja podałem ogólniejszą postać
tak czy siak ... powinno wyjść tyle samo, tylko zapewne trochę dłużej liczyłaś
24 maj 16:24
Patriszia Adams: Warto jest pamietac taki wzor na roznice ciagu arytmetycznego
jesli mamy dwa wyrazy tego ciagu
a
m=x
a
n=y to
tutaj masz
a−6=2
a
19=15
24 maj 16:25
Patriszia Adams: Poprawie
24 maj 16:26
bozena: dziekuje wam teraz zrozumiałam pozdrawiam serdecznie
24 maj 16:29