Pomocy
! Jutro będę pytana ze stereometrii ze stożków z tych zadań
roszę o pomoc
Zad.1
Powierzchnię boczną stożka jest wycinek koła o kącie αi o promieniu l= 9 cm. Wyznacz kąt α,
wiedząc, że podstawą tego stożka jest koło o polu równym 36π cm2
Zad.2
Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe 12π cm2. Tworząca stożka jest dwa razy dłuższa od
promienia jego podstawy. Oblicz długość promienia podstawy tego stożka.
Zad.3
Na rysunku na górze przedstawiono wycinek koła będący powierzchnią boczną pewnego stożka.
Oblicz pole podstawy i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
1. R = 9
| α | α | |||
l = | * 2πR = | * 18π | ||
| 360 | 360 |
| α | ||
* 18π = 2πr πr2 = 36π => r = 6 | ||
| 360 |
| 12π * 360 | ||
α = | = 240o | |
| 18π |
| 120 | ||
l = 2π*6 * | = 4π | |
| 360 |
| 120 | ||
Pb = Pwycinka = | * π*36 = 12π | |
| 360 |