trygonometria
Majka: Oblicz cos10°+cos30°+cos50°+...+cos150°+cos170°
24 maj 13:53
chichi:
Wystarczy skorzystać ze wzorów redukcyjnych
24 maj 13:56
Patriszia Adams: np cos170o=cos(180o−10o)=−cos10o
cos150o=cos(180o−30o)=−cos30o
itd
24 maj 16:31
figa:
Pomijam zapis stopnia o
cos10+cos30+cos50+cos70+cos90+cos110+cos130+cos150+cos170
cos10+cos170=cos30+cos150=cos50+cos130+cos70+cos110 = 0 i cos90=0
wynik 0
24 maj 16:50
figa:
Poprawiam zapis
..................... =cos70+cos110 =0
24 maj 16:51
a7: https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
łączymy parami
cos10+cos170=cos10+cos(180−10)=cos10−cos10=0
cos20+cos160=0
cos30+cos150=0
cos40+cos140=0
cos50+cos130=0
cos60+cos120=0
cos70+cos110=0
cos80+cos100=0
cos90=0
___________________
=0
24 maj 17:07
a7:
łączymy parami
cos10+cos170=cos10+cos(180−10)=cos10−cos10=0
cos30+cos150=0
cos50+cos130=0
cos70+cos110=0
cos90=0
___________________
=0
24 maj 17:14
figa:
@ a7
A czym różni się moje rozwiązanie od Twojego ?
24 maj 18:26
a7: Jak pierwszy raz czytałam to nie mogłam zrozumieć, pomyślałam, że napiszę po swojemu.
24 maj 19:02