dziedzina funkcji
nik: Witam am ktoś pomysł jak to podstawić ?
Wyznacz dziedzinę funkcji
f(X)= X3−8
( x2−7x+6) (x2−6x+5)
24 maj 11:23
Patriszia Adams: D=ℛ
24 maj 11:36
Filip: A to MOZE ULAMEK jest?
24 maj 11:39
nik: tak to jest ułamek tylko nie wiem jak go tu zrobić
24 maj 11:41
Filip: PRZYKLADOWO tak:
(x3−8)/((x2−7x+6)(x2−6x+5))
24 maj 11:43
nik: nawiasy przemnożyć?
24 maj 11:46
Patriszia Adams: Nie mozna bylo tego od rau napisac (nawet slowniwe)
24 maj 11:49
Patriszia Adams: Nie ma potrzeby wymnazac
a*b≠0 ⇔a≠0 i b≠0 chyba nie pomieszalem
24 maj 11:52
Kinia:
| | (x−2)(x2+2x+4) | |
f(x)= |
| |
| | (x−1)(x−6)(x−5)(x−1) | |
D
f=ℛ\ {1,5,6}
24 maj 11:58