Uzasadnij, ze dla każdej liczby x∈(−1;5) wyrażenie √4x^+12x+9+2√x^2−12+36 ma sta
Wiktoria: Uzasadnij, ze dla każdej liczby x∈(−1;5) wyrażenie √4x
2+12x+9+2√x
2−12+36 ma stałą wartość.
Złożyłam to do wzoru skróconego mnożenia, skróciłam pierwiastki i potęgi i mam:
2x+3+2x−12
Co teraz mam zrobić

Nie rozumiem co mam zrobić z przedziałem, czy coś podłożyć?
Co to w ogóle jest stała wartość?
23 maj 17:51
Patriszia Adams: Ciekawe jak skrocilas pierwiastki i potegi?
23 maj 18:07
wakacje: √4x2+12x+9=√(2x+3)2=|2x+3|=2x+3
√(x−6)2=|x−6|=−x+6
stąd: 2x+3+2(6−x)=2x+3+12−2x=15
23 maj 18:08
Wiktoria: a co mówi mi 15? wyszła, ale jak wiedzieć, że to wartość stała z przedziału (−1,5)?
23 maj 18:11
Wiktoria: co 15 udowodniła
23 maj 18:14
ICSP: a co miałaś udowodnić?
Cofnij się do polecenia.
23 maj 18:33
Wiktoria: nie rozumiem logicznie tego
23 maj 18:44
ICSP: Nie rozumiesz polecenia?
23 maj 18:45
Wiktoria: tak, konkretnie tego przedziału, co on mi ma powiedzieć
23 maj 18:46
ICSP: Masz pokazać, że nie ważne jaką liczbę weźmiesz z przedziału (−1 , 5) i podstawisz ją pod x w
wyrażeniu:
[4x2 + 12x + 9} + 2√x2 − 12x + 36
zawszy w wyniku otrzymasz taką samą liczbę.
Przedział ten jest tylko po to aby po zredukowania wyrażenia do
|2x + 3| + 2|x − 6|
można było odpowiednio opuścić wartości bezwzględne tak aby x się skróciły.
23 maj 18:49
Wiktoria: aa to już rozumiem, dziękuję bardzo
23 maj 18:52
Filip: tutaj nie ma MOWY o SKRACANIU x, co najwyzej sie ZREDUKUJA panie ICSP
23 maj 18:54
Adamm: najwyżej* ZREDUKUJĄ* Panie*
oj Filipku Filipku
23 maj 19:08
ICSP: Adamm nie karm trolla. Nie warto.
23 maj 19:14
Filip: kek
23 maj 21:40
Mila:

w(x)=|2x + 3| + 2|x − 6|=|2x+3|+|−2x+12|≥|2x+3−2x+12|=15
Równość zachodzi dla
| | 3 | | 3 | |
w(x)=15 dla x∊<− |
| ,6> , ponieważ (−1,5)⊂<− |
| ,6> to |
| | 2 | | 2 | |
podane wyrażenie ma stałą wartość dla x∊(−1,5) i jest ta wartość równa 15.
24 maj 15:37