Rozwiąż równanie szeregu geometrycznego
nie rozumiem :c: | | 𝑥2 + 6𝑥 +1 | |
3.Rozwiąż równanie: 1 + 5𝑥 + 25𝑥2 + 125𝑥3 + ⋯ = |
| |
| | 1 − 5𝑥 | |
23 maj 16:39
nie rozumiem :c: jakby bylo mozliwe, prosze o rozpisanie, mam co prawda a
1, a
2, q, ale nie wiem czy q nalezy
do przedzialu ∊ (−1;1)
| | 1 | |
dodatkowo S wychodzi wtedy |
| |
| | 1−5x | |
23 maj 16:40
ICSP: Dla |5x| < 1 mamy:
| | 1 | |
1 + 5x + 25x2 + 125x3 + ... = |
| |
| | 1 − 5x | |
zatem równanie przyjmie postać:
| 1 | | x2 + 6x + 1 | |
| = |
| |
| 1 − 5x | | 1 − 5x | |
x
2 + 6x = 0
x = 0 v x = −6
z czego tylko x = 0 spełnia warunek |5x| < 1.
23 maj 16:41
nie rozumiem :c: dziekuje, teraz to ma sens.
23 maj 16:43