Równanie z wartością bezwzględną
Khabib: Witam, rozwiązałem takie równanie |x3 − 4x| = |x| określając 4 przypadki x∊(−∞; −2), x∊<−2;
0), x∊<0; 2), x∊(2; ∞). I wyszły mi cztery rozwiązania x1=−√5, x2=−√3, x3=0 i x4=√5.
Natomiast w odpowiedzi jest jeszcze jedno rozwiązanie √3. Gdzie mogłem popełnić błąd? Z góry
dziękuje za pomoc!
23 maj 12:30
wakacje : |x3−4x|=|x|
|x(x2−4)|−|x|=0
|x|*|x2−4|−|x|=0
|x|*(|x2−4|−1)=0
x=0 v |x2−4|=1
może tak szybciej?
23 maj 12:38
ICSP: Skoro w odpowiedzi jest jeszcze rozwiązanie x = √3 a ono wpada do przedziału:
x ∊ [0 , 2) to szukałbym błędu właśnie w tym przypadku.
Dla x ∊ [0 , 2)
x3 − 4x + x = 0
x3 − 3x = 0
x(x2 − 3) = 0
x(x−√3)(x+√3) = 0
x = 0 v x = √3 v x = −√3
Jak widać tylko x = √3 wpada do przedziału [0 , 2), więc jest rozwiązaniem.
23 maj 12:40
Khabib: Ale czy nie powinno być x3 − 4x − x = 0 ponieważ dla x∊[0, 2) moduł z x będzie dodatni?
23 maj 13:14
ICSP: Dla x ∊ [0 , 2)
|x3 − 4x| = −(x3 − 4x)
|x| = x
−(x3 − 4x) = x
0 = x + (x3 − 4x)
23 maj 13:26
Khabib: A co z x = 0? Wtedy |x3 − 4x| = x3 − 4x
23 maj 16:08
ICSP: Również powinno zostać zaliczone.
Za bardzo się na tym √3 skupiłem i x = 0 mi uciekło.
Jednak wysypuje ono wśród rozwiązań podanych przez ciebie o 12:30, więc chyba nie było ono
źródłem problemu?
23 maj 16:25
Khabib: Wziąłem przedział x∊(0, 2) a w ostatnim module dołaczyłem to 0 i otrzymałem x∊{0} U <2, ∞) i
wyszło tak jak powinno. Dziekuję za pomoc!
23 maj 16:39