aaggaa...: Czy ktoś mógłby mi pomóc? Mam do rozwiązania dwa zadania

Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji:
a) f(x)=x
2-5x+7 w przedziale <-4,-1>
b) f(x)=-x
2+2x+5 w przedziale <0,3>
Bardzo proszę o pomoc!
21 lis 11:47
Ania_nt: a)
Δ=25-4*1*7=-3⇒funkcja nie ma miejsc zerowych
(1) a>0
(2) W(p,q)⇔W(5/2;3/4)⇒xw=5/2 nie należy do przedziału <-4,-1>
(1) i (2) ⇒ f max= f(-4), f min=f(-1)
f(-4)=16+20+7=43
f(-1)=1+5+7=13
Odp. F max(-4)=43 f min(-1)=13
Potrzebne Ci słowne wytłumaczenie czy rozumiesz? Wskazówka, rysuj sobie jak wygląda
parabola i ją opisuj.
b)
a=-1⇔ a<0
Δ=4-4*(-1)*5=24 x1=1+√6 x2=-1+√6
W(p,q)⇔W(1;6)⇒wx=1 1∈<0,3>⇒f max=1
f min=f(-1+√6)=0
zgadza się? rozumiesz?
21 lis 20:34
aaggaa...: Dziękuję bardzo, już rozumiem
21 lis 21:04