Udowodnij, znajdź kontrprzykład
Patryk: Cześć

Prosiłbym o sprawdzenie poniższych dwóch przykładzików.
Polecenie: udowodnij lub znajdź kontrprzykład na następujące twierdzenia
a)∀
t∊R∃
n∊N n−5≥t
n−t≥5
n≥t+5
dla t ≥ 0:
Niech n = sufit(t+5) wtedy sufit(t+5) ≥ t+5 więc n−t ≥ 5
dla t < 0
niech n = 5 wtedy mamy t+5 > 5 czyli n−5 ≥ 5
Twierdzenie prawdziwe
b) ∃
n∊N∀
t∊R n−5 ≥ t
n−t ≥ 5
Skoro t ∊ R niech t = n wtedy mamy:
n−n ≥ 5
0 ≥ 5 Fałsz
Twierdzenie fałszywe
21 maj 18:25
ite:
W drugim przykładzie masz wykazać, że istnieje (jedna!) liczba naturalna, która pomniejszona o
pięć będzie większa lub równa od każdej liczby rzeczywistej.
(Lub pokazać, że taka liczba nie istnieje.)
A pokazujesz, że po odjęciu od liczby naturalnej jej samej nie dostaniemy nic większego lub
równego 5. I to jest prawda, ale to zupełnie coś innego niż w poleceniu.
21 maj 22:06
ite: Napisałam mało precyzyjnie, a niestety nie można edytować:
jedna oznacza u mnie ta sama dla każdego t (takich liczb może być oczywiście więcej).
21 maj 22:11
ICSP: Nie ważne jakie wybierze n, dla n = t zdanie będzie fałszywe.
Zatem nie możemy dobrać jednego n dobrego dla wszystkich t.
Moim zdaniem jest dobrze.
21 maj 22:18
wredulus_pospolitus:
@ite ... ale on pokazał że DLA DOWOLNEGO n ... istnieje takie t (t=n), że to nie będzie
zachodziło
ergo −−− znalazł kontrprzykład który się odnosi się dla dowolnego n co czyni twierdzenie
fałszywym (nie istnieje takie n, aby t=n spełniało tę nierówność)
21 maj 22:49
ite: Bez wyraźnego napisania, że dla dowolnego (czyli każdego) n i t=n podana własność nie zachodzi,
nie ma poprawnego dowodu.
A to napisaliście dopiero wy obaj, 18:25 nie ma tego i wygląda to jak podanie kontrprzykładu, a
przy tym układzie kwantyfikatorów do pokazania fałszywości nie można korzystać z
kontrprzykładu.
23 maj 12:30