calka nieoznaczona
oaza: | | (ln(x))2 | |
∫ |
| dx ,calkuje to przez czesci,czy jest jakas szybsza wersja z podstawieniem |
| | x5 | |
+ czesci albo cos ?
21 maj 14:01
piotr: można tak:
t = lnx ⇒ x= et
dt = dx/x
⇒
∫t2e−4tdt
i teraz łatwiej przez części
t2 (⇒)' 2t (⇒)' 2 (⇒)' 0
e−4t (∫⇒) −e−4t/4 (∫⇒) e−4t/16 (∫⇒) −e−4t/64
i wynik
t2*(−e−4t/4)−2t*(e−4t/16)−2e−4t/64 + c
21 maj 14:52
piotr: w wyniku mnożyłem na skos ze znakami +−+ na przemian
w ten sposób mamy szybko 2 x przez części
21 maj 14:54
oaza: dziękuję, faktycznie łatwiej
22 maj 07:38