Udowodnij, znajdź kontrprzykład
Patryk: Witam

Chciałbym prosić o sprawdzenie poniższego zadania(podobne do tego ze wczorajszego dnia, ale
trochę inne kwantyfikatory), treść zadania w linku poniżej.
https://ibb.co/N11h4cg
a) Równoważnie:
n
2 + 5n − 6 = 0
n
1 = −6, n
2 = 1
Dla n = 1 równanie 6−5n=n
2 jest prawdziwe czyli całe twierdzenie jest fałszywe
b) Równoważnie:
t
2−t−2=0
Δ = 9, Δ>0 więc równanie ma rozwiązania rzeczywiste
Twierdzenie prawdziwe
c)
t = n
2−n
Skoro n∊N to n
2−n jest liczbą naturalną. Jeśli za t weźmiemy liczę nienaturalną np. t=5,5
wówczas n
2−n musiałoby się równać 5,5, ale n
2−n ∊ N więc twierdzenie fałszywe.
d)
t=n
2−n
Tutaj opisałem na dwa sposoby, proszę o ocene czy obydwa były by dobre:
1 sposób.
n
2−n zwiększa się wraz ze wzrostem wartości t więc dla każdej wartości t (z wyjątkiem t=1 i
t=0) wartość n będzie inna. Twierdzenie fałszywe
2 sposób. Skoro t∊R niech t = n
2+5 wówczas mamy:
n
2+5=n
2−n
5=−n
n∊N więc n >=0 czyli wyrażenie po prawej będzie niedodatnie podczas gdy lewa strona jest
dodatnia. Twierdzenie fałszywe.