Metoda przeciwnych współczynników
Norbert: Jak wyznaczyć prądy metodą przeciwnych współczynników ?
E= 1i6 + 1i8
E= 1i4 + 1i5
0= −1i3 − 1i2 + 1i4
i6 = i8+ i1
i7= i6 + i3 +i4
i2 =i1 +i3
i5= i4 +i2
Z wartościami i1 = 1A i8= 0,5A i6= 1,5A sobie poradziłem,
natomiast nie wiem jak doprowadzić pozostałe równania do przeciwnych współczynników
21 maj 10:39
wredulus_pospolitus:
jako, że nie jestem w temacie elektryczności ...
Możesz wyjaśnić co oznacza zapis np. 1i6 ?
Czemu równe jest E ?
21 maj 10:43
Norbert: Zapis 1i6= i6 to zaznaczony prąd na schemacie a 1 to wartość oporu
E= 2V
Teraz dopiero się połapałem ,że lepiej to zrobić na macierzach
21 maj 10:55
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, że masz 8 niewiadomych (od i1 do i8) a tylko 7 równań
21 maj 11:17
wredulus_pospolitus:
2 = i6 + i8 oraz i6 = i8 + i1 −−−> i1 = 2 − 2i8 ; i6 = 2 − i8
2 = i4 + i5 oraz i5 = i4 + i2 −−−> i2 = 2 − 2i4 ; i5 = 2 − i4
0 = −i3 −i2 + i4 −−−> i3 = 3i4 − 2
i2 = i1 + i3 −−−−> 2 − 2i4 = 2 − 2i8 + 3i4 − 2 −−−> 2i8 = 5i4 + 2 −−−> i8 = 5i4/2 + 1
podstawiasz do i1 i i6
i jeszcze zostaje podstawienie do i7 = i6 + i3 + i4 w celu wyznaczenia ostatniego i7
I masz wyznaczone (w zależności od wartości i4)
21 maj 11:20
piotr: masz 8 niewiadomych (prądów), a tylko 7 równań, potrzeba jeszcze jedno
21 maj 11:21
wredulus_pospolitus:
chcesz mieć wyznaczone ... potrzebujesz jeszcze jednego równania
21 maj 11:21
Norbert: ok ,czyli 8 równanie to 0= −i6 + i3
21 maj 11:26
piotr: i1 = −(3 E1)/11,
i2 = E1/11,
i3 = (4 E1)/11,
i4 = (5 E1)/11,
i5 = (6 E1)/11,
i6 = (4 E1)/11,
i7 = (13 E1)/11,
i8 = (7 E1)/11
21 maj 11:48
wredulus_pospolitus:
i6 = i3 −−−> 2−i8 = 3i4 − 2 −−−> i8 = 4 − 3i4
wcześniej wyznaczyłem: i8 = 5i4/2 + 1
stąd:
5i4/2 + 1 = 4 − 3i4 −−−> 5i4 + 2 = 8 − 6i4 −−−> 11i4 = 6 −−−> i4 = 6/11
i podstawiasz do wszystkiego co wyznaczone
21 maj 11:48
21 maj 11:52