rzut prostopadly wektora
rutek: wyznaczyć rzut prostopadły wektora v na podprzestrzeń W przestrzeni unitarnej R4
v=[7,6,5,−5] W=lin([1,2,0,2], [7,4,4,6]) czy pokaze mi ktos jak wyznaczyc taki rzut?
20 maj 22:56
chichi:
| | w1 | | 1 | |
v1 = |
| = |
| [1, 2, 0, 2] |
| | ||w1|| | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
v2' = w2 − <w2, v1>v1 =[7, 4, 4, 6]− |
| * |
| *27 [1, 2, 0, 2] = |
| | 3 | | 3 | |
= [7, 4, 4, 6] − [3, 6, 0, 6] = 2 [2, −1, 2, 0]
| | v2' | | 2[2, −1, 2, 0] | | 1 | |
v2 = |
| = |
| = |
| [2, −1, 2, 0] |
| | ||v2'|| | | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Zatem mamy, że β = ( |
| [1, 2, 0, 2], |
| [2, −1, 2, 0] ) |
| | 3 | | 3 | |
w = <v, v
1>v
1 + <v, v
2>v
2 =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| *(7+12−10) [1, 2, 0, 2] + |
| * |
| *(14−6+10) [2, 1, −2, 0] = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
= [1, 2, 0, 2] + [4, −2, 4, 0] =
[5, 0, 4, 2]
Poczytaj o procesie ortogonalizacji Grama−Schmidta
20 maj 23:50
rutek: problem wlasnie w tym ze ja nie mam zadnej teorii. gosc wysyla nam zadania ktore pierwszy raz
na oczy widze bez zadnych twierdzen, wzorow itd i mamy to robic na zaliczenie. dzieki ratujesz
mi dupe
21 maj 00:16
chichi:
Kup sobie jakiś podręcznik / zbiór zadań i sam się nauczysz
21 maj 00:38