Udowodnić lub znajdź kontrprzykład
Patryk: Witam ponownie

Chciałbym prosić o sprawdzenie moich rozwiązań. Treść zadania w linku poniżej.
https://ibb.co/xjcLRSV
a) Równoważnie:
n
2−5n+6=0
Δ = 1
n1 = 2, n2 = 3
Dla n=2 i n=3 zaprzeczenie 5n−6≠n
2 jest fałszywe czyli twierdzenie jest fałszywe.
b) Równoważnie:
t
2−t−1=0
Istnieją dwie takie wartości, które spełniają równanie: t1 i t2. Twierdzenie prawdziwe.
c) n
2−n=t
Skoro n ∊ N to n
2 ≥ n, n
2−n ≥0 natomiast t∊R więc n ∊ t czyli dla każdego n ∊ N znajde takie
t, żę n+t = n
2.
Zdanie prawdziwe
d) n
2−n=5
Im większe n tym różnica n
2−n jest większa więc dla każdej wartości n ∊ N wartość t będzie
inna.
Zdanie fałszywe
20 maj 22:23
Maciess: d) przemysl jeszcze
20 maj 22:29
ICSP: a) n = 2 , n = 3 są kontrprzykładami
b) Δ > 0 wystarczy (nie trzeba wyznaczać t1 , t2)
c)n2 − n jest liczbą rzeczywistą, więc zawsze znajdziemy takie t.
Zapis n ∊ t ciekawy (potrafisz wyjaśnić co oznacza?)
d) dobrze. (chociaż jeżeli zaliczasz zero do naturalnych to dla n = 0 i n = 1 wartość jest ta
sama).
20 maj 22:30
Patryk: Jeśli chodzi o zapis n∊t chodziło mi o to, że skoro n ∊ N a t ∊ R to dziedzina n zawiera się w
dziedzinie t
20 maj 22:55
ICSP: n ∊ N ⊂ R
20 maj 22:56
Patryk: To już lepiej wygląda, nie znałem tego. Dzięki za pomoc
20 maj 22:57