Zadanko ze sprawdzianu. Potrzębuję jak najszybciej. Z góry dzięki
Kevo: Dwusieczna kąta prostego BAC w trójkącie ABC przecina przeciwprostokątną w punkcie D. Bok AB
jest o 7 dłuższy od boku AC, a różnica między obwodem trójkąta ABD i trójkąta ACD jest równa
12. Oblicz różnicę między długościami okręgów opisanych na trójkącie ABD i ACD. Pliz na juuuuż
20 maj 12:07
chichi:
Nie no facet nie przeginaj
20 maj 12:20
chichi:
| | 5√2 | |
Bardzo na szybko robione więc może być błąd obliczeniowy, ale mam, że R1−R2= |
| |
| | 2 | |
20 maj 12:41
figa:

Z treści zadania :
L
2(ABD)>L
1(ACD) to b+d+y −x−d−b+7=12 ⇒ y−x=5 , y>x
z tw. sinusów
| | x | | y | |
2R1= |
| i 2R2= |
| , y>x to R2>R1 |
| | sin45o | | sin45o | |
| | y | | x | | y−x | | 5 | |
R2−R1= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
=============
20 maj 21:00
chichi:
Już dawno po sprawdzianie
20 maj 21:05
figa:
Będzie dla "potomnych"
20 maj 21:10