Liczby zespolone
o rany julek:
Rozwiązać w liczbach zespolonych poniższy układ równań.Niektóre argumenty liczb
zespolonych w radianach:
w−z=√2e0.7853981634i
iz−w=2e1.570796327i
_
w+z+t=5−5i
20 maj 10:23
piotr: w = z + (1 + i)
i z = w + 2 i
podstawienie, przekształcenie i:
w = 2 − i
z = 1 − 2 i
t*=5−5i −(2 − i)−(1 − 2i)=2 − 2i
⇒
t=2+2i
20 maj 10:50
Wiem:
Po prostu widzisz:
√2e0.7853981634i=√2eπ4i=√2[cos(π4}+isin(π4)]=1+i
2e1.570796327i=2i
_______________________________
w−z+0=1+i
−w+iz+0=2i
_
w+z+2t=5−5i
_____________________________
Wm=2i−2,Ww=6i−2,Wz=6i+2,Wt − =4i
Odp:w=2−i,z=1−2i,t=1+i
20 maj 10:56
sata: Brawo poprawnie przepisałeś rozwiązanie
20 maj 15:52
20 maj 17:15
Mariusz:
A to sata już się nauczył zespolonych ?
Zajęło mu to prawie 9 lat
10 cze 16:23
sata: Mariuszkowi do dzisiaj jak widac się nie udało
10 cze 19:03