wielomiany
FAbin: Pomocy niech w(x)=x2 +7x+9 oraz P(x)=x3+7x−8 Oblicz 3W (x)2 −2P(x)
20 maj 09:20
Maciess: Po prostu podstawiasz
3*(x2+7x+9)2−2*(x3+7x−8)
20 maj 09:57
FAbin: tak zrobiłem ale wynik mi wyszedł po skróceniu 15x+1
czy mógłbyś rozpisać albo czy ten wynik jest dobry pozdrawiam
20 maj 09:59
Filip:
tutaj nie ma SKRACANIA, co najwyzej jest REDUKCJA wyrazow podobnych
20 maj 10:05
FAbin: liczyłem to jeszcze raz i wychodzi mi 8x+70
20 maj 10:09
piotr: ciekawe jak znikł wyraz 3x4?
20 maj 10:19
FAbin: dobra jest ktoś kto potrafi mi rozpisać to wyrażenie i podać wynik ? tak bym zobaczył co źle
zrobiłem?
20 maj 11:09
FAbin: 3x
4+133x+251−2x
3 ? czy to tak powinno wyglądać
20 maj 11:16
a7: moim zdaniem to powinno być tak:
3*(x4+7x2+9)−2(x3−7x−8)=3x4+21x2+27−2x3+14x+16=3x4−2x3+35x2+43
?
20 maj 11:20
Filip: wklep to w WOLFRAMA i bedziesz miec WYNIK
20 maj 11:21
a7: a znasz poprawny wynik?
20 maj 11:22
FAbin: czyli mnożenie pierwsze a potem potęgi?
20 maj 11:22
a7: ja policzyłam 3W(x2) , a nie 3W2(x)
20 maj 11:22
a7: chyba jednak Maciess ma rację
20 maj 11:24
FAbin: wpisałem i wyszło coś takiego 3 x4 − 2 x3 + 21 x2 + 14 x + 43
20 maj 11:24
6latek: Ja liczylem tez jak Maciess
20 maj 11:25
FAbin: a z kolei od maciess wychodzi na wolfram tak 6 (x2 + 7 x + 9) − 2 (x3 + 7 x − 8)
20 maj 11:29
6latek: Co Ty pie...sz
20 maj 11:31
a7:
3*(x2+7x+9)2−2*(x3+7x−8)=3x4+40x3+201x2+364x+259
20 maj 11:33
FAbin: no to która wersja jest poprawna od a7
20 maj 11:34
6latek: Najpierw potegowanie potem mnozenie
(x2+7x+9)2= x4+49x2+81+14x3+18x2+126x
Albo sobie wymnoz (x2+7x+9)(x2+7x+9)
20 maj 11:34
a7: wygląda na to, że 11:33
20 maj 11:35
a7: a 11:20 jest i tak błąd obliczeniowy
20 maj 11:36
FAbin: 3(x4+7x2+92)−2x3−14x+16
20 maj 11:38
Filip: wynik POPRAWNY to:
3x4 + 40x3 + 201x2 + 364x + 259
20 maj 11:40
FAbin: 3(x
4+49x+81)−2x
3−14x+16=3x
4+147x+243−2x
3−14x+16

?
20 maj 11:41
FAbin: ok dzięki filip
20 maj 11:41
Filip:
czekaj, ale ze WEDLUG ciebie, (x
2 + 7x + 9)
2 = x
4 + 7x
2 + 9
2 
Jestem w ciezkim SZOKU co
tu sie ODWALILO
20 maj 11:42
FAbin: myślałem ze ta potęga na końcu nawisu to podnieść wszystko do potęgi
20 maj 11:44
6latek: Gosciu
(a+b+c)2≠a2+b2+c2
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac
20 maj 11:45
Filip:
potega to nic innego jak WIELOKROTNE MNOZENIE elementu przez SIEBIE, wiec
(x2 + 7x + 9)2 = (x2 + 7x + 9)(x2 + 7x + 9) zgodnie z DEFINICJA
20 maj 11:46
FAbin: (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac czyli to tak powinno wyglądać z tą potęga
20 maj 11:47
chichi:
20 maj 11:50
6latek: Dobrze jest znac ten wzor skroconego mnozenia
Albo tak jak napisalem wczesniej a teraz Filip
20 maj 11:50
6latek: Moze to smiechy i hihy ale jest efekt zdalnego nauczania
20 maj 11:52
chichi:
To jest przede wszystkim efekt zerowego wkładu własnego w naukę
20 maj 11:53
6latek: Byc moze. Dawniej takze zdarzalo sie niektorym pisac (a+b)2=a2+b2
20 maj 11:55
6latek: Wiec mamy
(x2+7x+9)2= x4+49x2+81+14x3+18x2+126x
3(x4+49x2+81+14x3+18x2+126x)− 2(x3+7x−8)= licz dalej
20 maj 12:00
FAbin: 3x4+149x2+243+42x3+54x2+378x −2x3−14x+16= nie wiem czy to dobrze liczę zadanie( z pracy
kontrolnej )
20 maj 12:07
figa:
2
FAbin
Nie musisz znać wzoru
wystarczy wiedzieć,że
2=

*

zatem ( x
2+7x+9)
2= (x
2+7x+9)(x
2+7x+9) =...........
20 maj 12:11
FAbin: 43x3 +203x2+392x+16
20 maj 12:11
6latek: 3*49x2=147x2
Popraw to i zrob porzadki
20 maj 12:12
6latek: @ figa napisalem mu takze to
20 maj 12:13
FAbin: 43x3+201x2+392x+16
20 maj 12:14
6latek: Zle .
20 maj 12:17
FAbin: to już nie wiem jak to ruszyć bo 147x2+54x2=201x2 pewnie gdzie indziej popełniłem błędy
20 maj 12:21
6latek: za duzo postow na tak proste zadanie
3x4+147x2+243+42x3+54x2+378x−2x3−14x+16
3x4+201x2+40x3+364x+259
Porzadkujemy malejaco potegami
3x4+40x3+201x2+364x+259
20 maj 12:27
6latek: Redukujesz wyrazy podobne
Tutaj 147x2+54x2 42x3−2x3 378x−14x 243+16
20 maj 12:32
FAbin: ok dzięki wszystkim za pomoc muszę to przeanalizować i nauczyć się to liczyć
20 maj 12:37
FAbin: ok dzięki za wyjaśnie
20 maj 12:37
20 maj 12:38
FAbin: dzięki będzie gdzie ćwiczyć
20 maj 12:42
Filip:
figa jest to oczywiscie BZDURA z tymi jablkami, nie znajdziesz IDENTYCZNYCH jablek
20 maj 13:13
chichi:
@
Filip no to udowodnij to
20 maj 13:43
Filip:
ty juz CO INNEGO udowodniles (wiadomo CO), ZEGNAM
20 maj 14:17
chichi:
ok boomer.
20 maj 14:19
20 maj 16:35
Mila:
3*(x2+7x+9)2−2*(x3+7x−8)=
=3*(x4+49x2+81+14x3+18x2+126x)−2x3−14x+16=
=3*(x4+14x3+67x2+126x+81)−2x3−14x+16=
=3x4+42x3+201x2+378x+243−2x3−14x+16=
=3x4+40x3+201x2+364x+259
========================
20 maj 16:57
Filip: ja jednak NIE preferuje pisac znaku rownosci na koncu linii, zamiast
aaaa=
=aaaa
WOLE
aaaa
=aaaa
20 maj 18:47