równanie
Aga: Ilość rozwiązań równania sin(cos(x)) =x, −1≤x≤1, wynosi:
A)0 B)1 C)2 D)3
20 maj 08:15
wredulus_pospolitus:
1) zauważ, że f(x) = cos(x) to funkcja parzysta
2) zauważ, że f(x) = cosx > 0 dla x∊(0,pi/2) ; oraz pi/2 > 1
3) związku z tym ... f(x) = cosx > 0 oraz f(x) = cosx ≤ 1 dla x∊(−1;1)
4) czyli g(x) = sin(cosx) > 0 ... stąd równanie to na pewno nie ma rozwiązań dla x∊(−1;0)
5) h(x) = x <−−− funkcja rosnąca
6) g(x) = sin(cosx) ( dla x∊[0;1) ) to funkcja malejąca (im większy x ... tym mniejsza wartość
cosx więc także mniejsza wartość sin(cosx))
7) obie funkcje ( h(x) i g(x) ) to funkcje ciągłe i monotoniczne ... stąd odpowiedź (C) i (D)
odpadają (jeżeli się przecinają to tylko raz)
8) h(0) = 0 ; g(0) = sin(cos(0)) = sin(1) > sin(pi/4) = √2/2
9) h(1) = 1 ; g(1) = sin(cos(1)) > sin(cos(pi/2)) = sin(0) = 0
10) związku z tym ... odpowiedź (B) (funkcje się raz przecinają)
20 maj 09:10
Filip: poprawnie.
20 maj 13:09