pierwiastek kwadratowy
rutek: Obliczyć pierwiastek kwadratowy z danej macierzy o elementach zespolonych
[−6 5]
[−2 1] czy ktoś mógłby mi pokazać jak to zrobić?
19 maj 23:41
chichi:
W którym momencie masz problem, bo trzeba się trochę nadłubać, dziś na pewno tego tu nie
przepiszę
19 maj 23:57
rutek: rzecz w tym że ja nie wiem nawet jak zacząć
20 maj 01:44
mat: idea ta sama co w liczbach rzeczywsitych, pierwiastek z 9 to 3 bo 3*3 = 9
twój pierwiastek to macierz X, która musi spełniać
X*X = [−6 5]
[−2 1]
20 maj 01:49
mat: X = [a b]
[c d]
Wymnóż sobie X*X i dostaniesz warunki
a2+bc = −6
ab+bd = 5
ac + cd = −2
bc +d2 = 1
20 maj 01:50
20 maj 01:54
chichi:
Wolframem to sobie można wszystko zrobić
20 maj 01:58
mat: b(a+d) = 5
c(a+d) = −2
dzielimy stronami (zakładam że a+d≠0)
b/c = −5/2 −−−> 2b = −5c −−−> b = −5/2c
....
20 maj 02:40
chichi:
No ja za Ciebie kończył nie będę
20 maj 02:43
rutek: nie wiem jak rozwiazac ten uklad czy to jest jedyny sposob?
20 maj 13:57
chichi:
Jak będę miał dłuższą chwilę to wklepię
20 maj 14:21
chichi:
Wyznaczam wielomian charakterystyczny macierzy A
F
A(λ)=|−6−λ 5| = λ
2+5λ+4 = (λ+4)(λ+1) ⇒ Sp(A) = {−4, −1} − zb. wart. własnych endomorfizmu φ
|−2 1−λ|
Dla λ
1=−4 mamy:
[−2 5] [x
1] = [0]
[−2 5] [x
2] = [0]
| ⎧ | −2x1+5x2 = 0 | |
| ⎩ | −2x1+5x2 = 0 |
|
−2x
1+5x
2 = 0 ⇒
v1 = [5, 2]
Dla λ
2=−1 mamy:
[−5 5] [x
1] = [0]
[−2 2] [x
2] = [0]
x
1=x
2 ⇒
v2 = [1, 1]
β = ( [5, 2], [1 ,1] ) − przykładowa baza
v1,
v2 − wektory własne o wart. własnych (−4) i (−1)
B=[−4 0] macierz endomorfizmu φ w bazie β, C=[5 1]
[0 −1] [2 1]
Szukam macierzy odwrotnej do macierzy C:
[5 1 | 1 0] [1 −1 | 1 −2]
| | | −−−w
1→w
1−2w
2−−−−> | | |
[2 1 | 0 1] [2 1 | 0 1]
[1 −1 | 1 −2] [1 −1 | 1 −2]
| | | −−−w
2→w
2−2w
1−−−−> | | |
[2 1 | 0 1] [0 3 |−2 5]
[1 −1 | 1 −2] [1 0 |1/3 −1/3]
| | 1 | |
| | | −−−w2→ |
| w2−−−−w1w2−−−−> | | | |
| | 3 | |
[0 3 |−2 5] [0 1|−2/3 5/3]
Zatem mamy, że: C
−1 = 1/3 [1 −1]
[−2 5]
Niech macierz Y=[a b], wówczas musimy rozwiązać taki układ równań:
[c d]
| ⎧ | a2+bc=−4 | |
| ⎜ | b(a+d)=0 | |
| ⎨ | c(a+d)=0 |
|
| ⎩ | cb+d2=−1 | |
Zauważmy, że a+d≠0, bo wtedy a
2=d
2 i mamy sprzeczność w I i IV, zatem → b=c=0
Stąd wprost dostajemy
a=±2i ∧ d=±i i mamy:
Y
1 = ±i [2 0] ∨ Y
2 = ±i [2 0]
[0 1] [0 −1]
Dla Y
1 mamy:
√A = ±i/3 [5 1] [2 0] [1 −1] = ±i/3 [8 −5]
[2 1] [0 1] [−2 5] [2 1]
Dla Y
2 mamy:
√A = ±i/3 [5 1] [2 0] [1 −1] = ±i [4 −5]
[2 1] [0 −1] [−2 5] [2 −3]
20 maj 18:02
chichi:
Jak masz wyniki to najlepiej daj znać czy się gdzieś nie pomyliłem w ostatnim mnożeniu macierzy
20 maj 18:02
rutek: tak wyniki sie zgadzaja dziekuja. a skad sie bierze to mnozenie na koncu?
20 maj 19:07
rutek: halo?
20 maj 21:21