Oblicz tangens α
sotom: | | 2cosα+3sinα | |
Oblicz tangens α, jeśli |
| = 1 |
| | 4sinα−5cosα | |
Kombinowałem, nic sensownego mi nie wychodzi...
19 maj 22:31
a7: najpierw założenie na mianownik?
potem
2cosα+3sinα=4sinα−5cosα
sinα=7cosα
sinα/cosα=7
tgα=7
19 maj 22:35
tangens: | 2cosx+3sinx | |
| =1 |
| 4sinx−5cosx | |
2cosx+3sinx=4sinx−5cosx
7cosx=sinx
19 maj 22:37
sotom: Dzięki, pozdrawiam.
19 maj 22:42
Mila:
| 2cosx+3sinx | |
| =1 |
| 4sinx−5cosx | |
5cosx≠4sinx
| 2+3tgx | |
| =1 dzielę licznik i mianownik przez cosx |
| 4tgx−5 | |
2+3tg=4tgx−5
tgx=7
20 maj 22:09