styczna
~~greg: punkty A, B, C leżą na okręgu o promieniu r
i o środku S. Styczna do okręgu w punkcie A przecina prostą BC w punkcie P.
Oblicz promień tego okręgu,
jeśli PC=PB=2√3 oraz |PS|=12. Przeciez to nielogiczne zeby PC=PB
19 maj 20:45
a7: no chyba tak, może literówka, nie ma jakiejś erraty?
19 maj 20:52
~~greg: nie ma, kombinuje ale przeciez to nie da sie narysowac
19 maj 20:57
krasnoludek:

Myślę że powinno być: BC=PB
Z tw. o stycznej i siecznej :
|AP|
2=|PC|*|BP| ⇒ ........ |AP|
2 = 24
z tw. Pitagorasa w ΔASP
r
2=12
2−24
r=........
19 maj 21:04
~~greg: też tak myślę
19 maj 21:07
~~greg: JEST OK bedzie to prosta równoległa do srednicy, tak mi sie wydaje
19 maj 21:20
~~greg: nie, jednak jest zle
19 maj 21:23
a7: a ile powinno wyjść?
19 maj 21:25
chichi:
W zadaniu jest zapewne literówka, a rozwiązanie @
krasnoludek jest poprawne
19 maj 21:30