matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
dda:
rozłóż wielomian na czynniki metodą grupowania wyrazów w(x) = x
3
−7x+6 Z góry dziękuje
3 mar 19:48
Noah:
x
3
−x−6x+6 x(x
2
−1)−6(x−1) x(x−1)(x+1)−6(x−1) (x−1)[(x
2
−x−6) Δ=25
√
Δ
=5 (x−1)(x−3)(x+2)
3 mar 19:53