Zbiory
Patryk: Witam ponownie,
Mam kolejne pytanie, tym razem dotyczące zbiorów.
Znajdź podzbiory liczb naturalnych A, B, C⊂N, dla których nie zachodzi: (A\C)∩(B∪C) = (A∩B)\C
Według mnie nie będzie tutaj takich podzbiorów bo diagramy Vienna dla lewej i prawej strony
wychodzą identyczne. Czy dobrze myślę?
19 maj 20:40
a7: A={1,2,3,4}
C={4, 5}
B={5, 6, 7, 8}
?
19 maj 20:43
a7: L={4} P=∅
L≠P
?
19 maj 20:44
Patryk: W jaki wymyśleć takie przykładowe zbiory skoro diagramy Vienna dla obydwu stron wyszły takie
same?
19 maj 20:52
wredulus_pospolitus:
@a7 ... no tak nie bardzo
A\C = {1,2,3}
BuC = {4,5,6,7,8}
L = ∅
19 maj 20:53
a7: metodą prób i błędów?
19 maj 20:54
a7: o, no to, widać, że był błąd w metodzie prób i błędów
19 maj 20:55
wredulus_pospolitus:
co więcej:
A\C = AnC' (C' −−− dopełnienie zbioru C w zbiorze N)
analogicznie (AnB)\C = AnBnC' = AnC'nB
więc mamy:
L= (AnC') n (BuC) = (AnC'nB) u (AnC'nC) = (AnC'nB) u (A n(CnC')) = (AnC'nB) u ∅ = (AnC'nB) =P
19 maj 20:56
Patryk: Czyli nie da się znaleźć takich zbiorów aby równość była fałszywa? W poprzednich przykładach
lewa strona zawsze wychodziła rózna od prawej i dało się znaleźć jakieś zbiory do zaprzeczenia
a tutaj...?
19 maj 20:58
wredulus_pospolitus:
a tutaj równość ta zachodzi dla dowolnych podzbiorów zbioru liczba naturalnych
19 maj 20:59
chichi:
Nie będzie, ale diagramami Venne'a możesz się co najwyżej wspomóc. Jedyne słuszne uzasadnienie
tego faktu, to rozumowanie, które przedstawił @
wredulus−pospolitus o
20:56
19 maj 21:00
Patryk: Być może, ale ja nie jestem nim i nie potrafię uzasadniać takich rzeczy

Diagram Vienna
wystarcza mi
19 maj 21:01
wredulus_pospolitus:
Jako uzupełnienie do rozumowania z 20:56.
Warto by było spojrzeć skąd wiemy, że A n (BuC) = (AnB) u (AnC) (co to za prawo)
warto też gdzieś zaznaczyć, że wiemy, że C n C' = ∅
i ewentualnie spróbować rozpisać dlaczego A\C = AnC'
19 maj 21:05
wredulus_pospolitus:
Tobie może i wystarcza, ale sprawdzającemu już nie musi wystarczać.
Diagram Venne'a reprezentuje specyficzną sytuację, musiałbyś narysować wszelkie możliwe
diagramy Venne'a, aby na ich podstawie móc UZASADNIĆ, że nie będzie takich podzbiorów
19 maj 21:06
chichi:
Niech x∊L będzie dowolne, wówczas:
x∊(A\C)∩(B∪C) ↔ x∊A\C ∧ x∊B∪C ↔ (x∊A ∧ ¬x∊C) ∧ (x∊B ∨ x∊C) ↔
↔ (x∊A ∧ ¬x∊C ∧ x∊B) ∨ (x∊A ∧ ¬x∊C ∧ x∊C) ↔ x∊A ∧ x∊B ∧ ¬x∊C ↔
↔ x∊A∩B ∧ ¬x∊C ↔ x∊(A∩B)\C ↔ x∊P
Z aksjomatu ekstensjonalności otrzymujemy, że zachodzi równość zbiorów
19 maj 21:24