Kontrprzykład twierdznie
Patryk: Cześć

Mam za zadanie udowodnić lub podać kontrprzykład do poniższego twierdzenia. Chciałbym prosić o
opinie czy kontrprzykład jaki podam jest dobry.
Tw: ∃
n∊ℕ∀
t∊R n−3t > 2
Niech n = 3 wtedy dla t <= 0 twierdzenie jest prawdziwe, ale fałszywe dla t > 0.
Coś takiego może być?
19 maj 19:18
chichi:
| | 1 | | 1 | | 7 | |
n=3 t= |
| wówczas: 3−3* |
| = 2 |
| > 2 fałszywe?  |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
19 maj 19:20
chichi:
Zwróć uwagę na kwantyfikatory
19 maj 19:21
Patryk: Ehh..... to w jaki sposób znaleźć tutaj kontrprzykład? Jeszcze się gubie w takich zadaniach
19 maj 19:27
Patryk: Albo jeśli to zdanie prawdziwe jak to udowodnić.
19 maj 19:28
ICSP: dla każdego n masz wskazać t które nie spełnia tej nierówności.
19 maj 19:29
Patryk: Czyli mogę podać jako kontrprzykład np. n = 2+3t?
19 maj 19:32
ABC: przypuśćmy że istnieje takie n naturalne , że dla każdego t rzeczywistego n−3t>2
| | n | |
skoro dla każdego t zachodzi takie coś , to podstawmy t= |
| |
| | 3 | |
wtedy n−n>2 , 0>2 sprzeczność
19 maj 19:33
Patryk: Faktycznie, wystarczyło doprowadzić bezpośrednio do sprzeczności żeby do uzasadnić... Tego nie
znałem, dziękuję
19 maj 19:37
Patryk: Jeszcze mam takie jedno twierdzenie i chciałbym prosić o ocenę:
Tw: ∀t∊R∃n∊N (n−t) < 3
Np. dla t = 10 mamy (n+10)2<3, aby kwadrat liczby n+10 był mniejszy od 3, n musiałoby byc
liczbą ujemną, ale n ≥0 więc nie istnieje takie n dla t = 10. Zdanie fałszywe
Coś takiego może byc?
19 maj 19:40
ABC: jeżeli miałeś na myśli t=−10 to może być
19 maj 19:52
Patryk: A tak, tak, literówka t = −10.
19 maj 19:59
Patryk: To dobrze, czyli taki opis słowny też jest uwzględniany jako poprawna forma uzasadniania?
19 maj 20:00