wyznacz współrzędne wierzchołków prostokąta
wronek: Wyznacz współrzędne wierzchołków prostokąta ABCD,którego dwa wierzchołki leżą na
paraboli y−(x−2)2,a dwa pozostałe na cięciwie paraboli y−3 tak aby pole prostokąta
było największe.
19 maj 16:05
wronek: paraboli y=3
19 maj 16:25
wronek: y=(x−2)2
19 maj 16:26
janek191:

P(x) = 2*( x− 2)*{3 − ( x − 2)
2]
Dokończ
19 maj 16:43
wronek: skąd tu się wzięło to równanie?
19 maj 16:53
janek191:
P(x) = 2*(x −2)*( 3 − x2 + 4 x − 4) = (2 x − 4)*( −x2 + 4 x − 1) =
= −2 x3 + 8 x2 −2 x + 4 x2 − 16x + 4 = −2 x3 + 12 x2 − 18 x + 4
P '(x) = − 6 x2 + 24 x − 18 = 0
x = 1 lub x = 3
Dla x < 3 jest P '(x) > 0, a dla x > 3 jest P '(x) < 0
Dla
x = 3 mamy y = ( 3 − 2)2 = 1
B = ( 3, 1)
itd.
A = ( 1, 1)
C = ( 3,3)
D = ( 1,3)
19 maj 17:11
janek191:

B = ( x, y)
I K B I = x − 2
więc
I AB I = 2*I KB I = 2*( x − 2)
I BC I = 3 − y = 3 − ( x −2)
2
Pole prostokąta
P(x) = I AB I*I BC I = 2*(x −2)*[ 3 − ( x − 2)
2]
19 maj 17:19
wronek: a czemu liczymy pochodną?
19 maj 17:23
janek191:
Dla wyznaczenia ekstremów funkcji P (x), a konkretnie maksimum
19 maj 17:25