matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Anusiaczek:
Liczby x−1,2x,x+3 sa kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
3 mar 19:45
Noah:
pomoge...
3 mar 19:47
damian:
x = 1 z własności ciągu arytmetycznego:
a
1
+a
3
a
2
=
2
x−1+x+3
2x =
2
2x+2
2x =
2
2x = x+1 x = 1
3 mar 19:48
Noah:
a+c
=b
2
x−1+x+3
=2x
2
i liczysz
3 mar 19:48