wyznacz wzór funkcji kwadratowej
janusz: wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej,jeśli największą wartością tej funkcji
jest liczba 0,osią symetrii jej wkresu jest prosta o równaniu x=5 i parabola tej funkcji
przecina oś OY w punkcie A(0,−100).
3 mar 19:44
edi: Największa wartość funkcji −> współczynnik a ujemny
Największa wartość funkcji równa 0 −> Δ = 0
| | −b | |
Oś symetrii to prosta x = 5 −> |
| = 5 |
| | 2a | |
Przecina OY w punkcie A(0,−100) −> c = −100
3 mar 19:48
janusz: dziękuje
3 mar 19:48