f. kwad
mm:
znajdz wszystkie liczby naturalne n, aby liczba n2−9n+20 była pierwsza
wychodzi mi tak:
(n−4)(n−5) n−5<n−4 więc to n−5=1 => n=6
i jest to poprawna odpowiedz, ale w odpowiedziach jest jeszcze n=3 i nie wiem skąd o n się
bierze. Pomoże ktoś?
18 maj 22:56
Filip:
prosze Pana, dla n = 3 mamy −1 * (−2) co daje nam 2, co jest liczba pierwsza
18 maj 23:12
Mila:
w(n)=(n−4)*(n−5)
n−4=1 to n=5 i iloczyn równy 0− nie odpowiada war. zadania
lub n−5=1 to n=6 i (6−4)*(6−5)=2 − liczba pierwsza
lub
n−4=−1 to n=3 i (3−4)*(3−5)=(−1)*(−2)=2 − liczba pierwsza
lub
n−5=−1 to n=4 i iloczyn równy 0− nie odpowiada war. zadania
18 maj 23:14
a7: n2−9n+20 zapisane w postaci iloczynowej to
(n−4)(n−5)
teraz aby to była liczba pierwsza to jeden z czynników musi być równy 1 i drugi być liczbą
pierwszą lub jeden z czynników musi być róny minus 1 i drugi być liczbą ujemną której wartość
bezwzględna jest liczbą pierwszą
n−5=1 czyli n=6 drugi czynnik to 2 i liczba to 2 lub n−5=−1 czyli n=4 drugi czynnik to zero,
więc cała liczba jest równa 0 i nie jest to liczba pierwsza
lub n−4=1 czyli n=5 drugi czynnik wtedy to zero czyli cała liczba to zero i nie jest to liczba
pierwsza, lub n−4=−1 n=3, wtedy drugi czynnik to −2 i cała liczba jest równa 2 i jest liczbą
pierwsza
18 maj 23:15
Filip: tak, tutaj KLUCZOWYM w tym zadaniu jest ZROZUMIENIE co to jest liczba PIERWSZA
18 maj 23:16
Rumcajs:
i po ptokach
18 maj 23:17
Cypisek:
18 maj 23:17