18 maj 22:16
chichi:
(x, y, z) = (2−y, y, 1)
18 maj 22:22
anonim123: odpowiedź mam tylko nie wiem co źle zrobiłam
18 maj 22:24
anonim123: że mi wychodzi inny wynik
18 maj 22:24
chichi:
Nie wiem co to za podstawienia 'α
1' za 'x', ale z równania α
1+y=2 wynika, że α
1=2−y, czyli
tak jak u mnie
18 maj 22:33
anonim123: A jak wyliczyłeś y?
18 maj 22:39
chichi:
A gdzie Ty u mnie widzisz wyliczonego 'y' na litość boską?
18 maj 22:44
anonim123: to dlaczego y zostawiamy?
18 maj 22:46
18 maj 22:53
anonim123: chyba nie
18 maj 22:55
Mila:
Jedna zmienna przyjęta za parametr.
Możesz dać odp.
x=α, α∊R
(α,2−α,1)
albo
y=α
(2−α,α,1)
Ja dałabym odp. jak chichi
(2−y,y,1) , y∊R
albo
(x,2−x,1)
Jeśli masz wątpliwości to sprawdź, czy układ jest spełniony.
18 maj 22:56
Mila:
spr . dla (x,2−x,1)
x+(2−x)+2=4
x+2−x−1=1
L3=2x+2(2−x)+1=2x+4−2x+1=5=P
[N===================]]
18 maj 22:59
anonim123: Dzięki
18 maj 23:01
18 maj 23:30
anonim123: ?
18 maj 23:49
Mila:
3x−2y−5z=3
x+4y−11z=1
przyjmuję z =t, t∊R
3x−2y=3+5t /*2
x+4y=1+11t
===========
6x−4t=6+10t
x+4y=1+11t
======== (+)
7x=7+21t
x=1+3t
=====
3x−2y=3+5t
x+4y=1+11t /*(−3)
−−−−−−−−
3x−2y=3+5t
−3x−12y=−3−33t
======== (+)
−14y=−28t
y=2t
Odp.
(1+3t,2t, t) , t∊R
=============
19 maj 00:00
anonim123: A jak to zrobić tą metodą którą ja robiłam?
19 maj 00:15
anonim123: ?
19 maj 11:56
I'm back: anonim. Jak podstawiasz za zmienna parametr to podstawiaj za SAMA zmienna a nie 24z
Jesli chcesz podstawic za 24z to wtedy w drugim równaniu nie możesz podstawic tego samego za
11z.
| | 11 | |
Tylko jak już to 11z = |
| α (skoro 24z = α) |
| | 24 | |
19 maj 12:06
anonim123: może ktoś to zrobić moim sposobem całość bo nie wiem o co chodzi?
19 maj 12:46
19 maj 13:01
a7: na końcu pomyłka x+y+2z=4 czyli x+y=2
odp. (x, 2−x, 1)
19 maj 13:16
a7: ?
19 maj 13:16
ICSP: x + y + 2z = 4
19 maj 13:18
ICSP:
x = t
y = 2−t
z = 1
t∊ R
Lepiej jest zawsze wprowadzić parametr.
19 maj 13:19
anonim123: a7 odpowiedź ma być taka jak podała mila
19 maj 13:19
anonim123: odpowiedź a7 jest prawidłowa?
19 maj 13:20
a7: no przecież Mila 22:56 podała de facto tą samą odpowiedź
19 maj 13:24
a7: jak już ICSP sprawdził, bo widzisz, że skorygował, to znaczy, że o to chodziło
19 maj 13:25
a7: (skorygował moją pierwszą odpowiedź)
19 maj 13:27
anonim123: a7 to co napisałeś już zrozumiałam tylko nie wiem co z przykładem z 23:30
19 maj 13:39
a7: a ma być metodą Gaussa?
19 maj 13:40
anonim123: tak
19 maj 13:42
a7: no to może tak:
1 4 −11 |1
3 −2 −5 | 3
od drugiego odejmuję potrojony pierwszy
1 4 − 11 |1
0 −14 28 |0
x+4y−11z=1
−14y+28z=0 ⇒ −14y=−28z y=2z
x+4*2z−11z=1 x−3z=1 x=3z+1
z=t
ODP:
(3t+1, 2t, t)
"coś w ten deseń"
19 maj 13:48
anonim123: a tam nie powinno być −16 zamiast −14 bo 4*(−3)−2=−16?
19 maj 13:55
anonim123: jest dobrze przepraszam
19 maj 13:57