Uzasadnij twierdzenie
Paweł: Witam

Próbuję wykonać poniższe zadanie, ale mam problem z dokończeniem uzasadnienia.
Uzasadnij lub podaj kontrprzykład do twierdzenia:
∀
t∊R∃
n∊ℕ (n−t)
2 > 3
Podstawiałem kilka liczb i zakładam, że jest to prawdziwe więc próbuje to udowodnić.
Dla t < 0 niech n = 2 wtedy t+2 ≥ 2 więc (t+2)
2 ≥ 4 > 3 −−−−
I teraz nie wiem jak postąpić z przypadkiem gdy t ≥ 0
18 maj 21:47
ABC: jak chcesz to ładnie zapisać to użyj funkcji cześć całkowita na przykład
18 maj 21:49
Paweł: Chcę aby było prosto i zrozumiale jak dla mnie
18 maj 21:54
a7: idąc za pomysłem ABC
dla t≤0 zdanie jest zawsze prawdziwe gdy n≥2
dla t>0 zdanie jest prawdziwe, gdy n−t>√3 ⇒n=[t+√3]+1
?
18 maj 22:24
a7: dla t>0 zdanie jest zawsze prawdziwe , gdy (n−t)>√3 (czyli n=[t+√3]+1) lub (n−t)<−√3
(czyli n=[t−√3]−2)
?
18 maj 22:41