Zad.1 Tramwaj poruszający się z prędkością 20 ms podczas hamowania ma opóźnienie ruchu
równe 4 ms2
a) ile wynosi czas hamowania do zatrzymania tramwaju?
b) ile wynosiła droga hamowania tramwaju?
Zad.2 Oblicz wartość siły wypadkowej działającej na ruszający z miejsca samochód o masie 500
kg., jeśli w czasie 10 s. uzyskuje on szybkość 72 kmh. Załóż , że ruch jest jednostajny
przyśpieszony
Zad.3 Oblicz drogę przebytą przez koniec wskazówki minutowej zegara w ciągu kwadransa. Długość
wskazówki wynosi 30 cm.
Zad.4 Wyrzucony przez sportowca oszczep o masie 0,8 kg. miał na wysokości 5 m. prędkość w
kierunku poziomym 20 ms. Oblicz całkowitą energię oszczepu. ( g=10 ms2)
DZIĘKUJĘ ZA POMOC
Ze wzoru na przyspieszenie obliczmy czas hamowania
a= Δv/ Δt z tego Δt=Δv/a czyli Δt=−20m/s/ −4m/s2=5s, Δv i a wziąłem z minusem, bo mamy ubytek
prędkości i od prędkości końcowej 0m/s odejmujemy początkową 20m/s czyli
Δv=0m/s−20m/s=−20m/s, opóźnienie zaznaczamy z minusem.
b) Drogę najlepiej obliczyć z wykresu zależności prędkości od czasu dla tego ruchu. Pole
trójkąta pod wykresem jest równe liczbowo drodze przebytej przez tramwaj
s=vt/2
s=20m/s razy 5s przez 2=50m
następne zadania jak znajdę czas i nikt mnie nie upszedzi
| km | 72000m | m | ||||
v=72 | = | =20 | ||||
| h | 3600s | s |
| v | ||
a= | ||
| t |
| v | ||
F=m* | ||
| t |
| 20ms | m | |||
F=500kg* | =500kg*2 | =1000N | ||
| 10s | s2 |
| 1 | 1 | |||
kwadrans to jest | zatem droge jaka pokona bedzie rowna | obwodu czyli s=0,15π [m] | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | |||
l= | *2πr= | *2π*30cm=15πcm | ||
| 4 | 4 |