tryfonometria
Iza: Kąt α jest kątem ostrym. Wiedząc, że sin α cos α = 3/8 oblicz wartość wyrażenia sin α cos α.
18 maj 18:21
18 maj 18:23
Filip: jakieś obliczenia
18 maj 18:27
Iza: bez kitu bo dalej nie rozumiem tego
18 maj 18:53
a7: chyba jakaś pomyłka w treści zadania?
18 maj 18:57
chichi:
Pytasz o wartość wyrażenia, którego wartość podajesz w poleceniu
18 maj 18:57
Iza: takie mam polecenia na karcie pracy
18 maj 19:01
Iza: kąt α jest kątem ostrym. Wiedząc, że sin α cos α = 3/8 oblicz wartość wyrażenia sin α +cos α
18 maj 19:02
Iza: o kurcze zapomniałam dopisac plusa.Przepraszam
18 maj 19:03
chichi:
No to teraz przeczytaj polecenie, które wstawiłaś za 1 razem
18 maj 19:03
a7: (sinα+cosα)
2=sin
2α+cos
2α+2sinαcosα=1+2*3/8=7/4
18 maj 19:06
chichi:
| | 3 | | 7 | | √7 | |
(sinα+cosα)2=sin2α+2sinαcosα+cos2α=2sinαcosα+1=2* |
| +1= |
| ⇒ sinα+cosα= |
| |
| | 8 | | 4 | | 2 | |
18 maj 19:06
janek191:
| | 3 | | 14 | |
( sin α + cos α) 2 = (sin2α + 2 sin α*cos α + cos2α) = ( 1 + 2* |
| ) = |
| |
| | 8 | | 8 | |
więc
sin α + cos α =
√148
18 maj 19:09
Iza: oo dzikeuje bardzo

!
a mam pytanko jeszcze jak to mam obliczyc:
(1−cos20°)(1+cos20°)−cos2 70°+2 tg 75° tg 15°
18 maj 19:10
a7: korzystamy tutaj ze wzoru skróconego mnożenia (a+b)2=a2+2ab+b2, a także w tego że
sin2α+cos2α=1, oraz z tego, że kąt α jest ostry czyli i sinus i cosinus są dodatnie
("pierwsza ćwiartka same plusy")
18 maj 19:11
Iza: a7 teraz chodzi mi o zadanie z innej pólki
w poleceniu mam napisane tylko oblicz i podane takie cos
(1−cos20°)(1+cos20°)−cos2 70°+2 tg 75° tg 15°
18 maj 19:12
a7: ok, moment
18 maj 19:12
figa:
wynik : 2
18 maj 19:14
Iza: nie potrzebuje samego wyniku chce tez zobaczyc obliczenia bo che to zrozumiec
18 maj 19:15
a7:
=1−cos220−cos270+2tg75*tg(90−75)=sin220−sin220+2*tg75*ctg75=0+2=2
18 maj 19:16
janek191:
= 1 − cos2 20o − cos270o + 2 tg 75*tg 15o = sin2 20o − cos2 70o + 2* tg 75o*ctg 75o
=
= sin2 20 − sin2 20o + 2*1 = 0 +2 = 2
18 maj 19:16
18 maj 19:16
a7: trzeba umieć zamieniać np. tg15=tg(90−75)=ctg75=1/tg75
18 maj 19:17
Iza: dziekuje slicznie
18 maj 19:18
a7:
18 maj 19:20