mam zadanko
aga: jesli czwarty wyraz ciagu arytmetycznego jest równy 4, a ósmy 16. to żeby zobaczyc lie
pierwszy wyraz ma trzeba je od siebie odjac czy q wyliczyc?
3 mar 19:40
edi: q dotyczy tylko ciągów geometrycznych, odjęcie również nie pomoże
Trzeba rozwiązać układ równań
a1 + 3r = 4
a1 + 7r = 16
3 mar 19:44
aga: chyba cos zle rozwiazalam bo mi wyszlo 2,4
3 mar 19:51
edi: a1 = 4 − 3r
4 − 3r + 7r = 16
4r = 12
r = 3
a1 + 9 = 4
a1 = −5
3 mar 19:54
aga: a ja zrobiłam tak
a1+ 3r=4
a1+7r=16
−a1−3r=−4
a1+7r=16
5r=12/5
r=2,4
3 mar 19:55
edi: −3r + 7r = 4r
3 mar 19:58
aga: dziekuje


ale tpo nie koniec mojej udreki

mam jeszcze21 zadan
3 mar 19:59
aga: liczba 7 jest trzecim wyrazem ciagu?
| | 15+2n | | 60 | | 5n−1 | |
A. an= |
| b. an − 5n−1+ |
| c. an −2n−10 d. an = |
| |
| | 3 | | n | | n+10 | |
3 mar 20:11
edi: W miejsce n podstawiasz 3 i sprawdzasz która z odpowiedzi równa jest 7
3 mar 20:17
aga: dzieki wyszło mi

w pierwszym wychodzi 7
3 mar 20:37
aga: dany jest ciag (an)( okreslony wzorem; an=n2−4n−12 dla n≥1
3 mar 20:39
aga: który wyraz tego ciagu jest liczba 0
3 mar 20:40