calka oznaczona
kid: | | cosx−xsinx | |
jak obliczyc ∫−π/2π/2 |
| dx=? |
| | cos2x+x2 | |
18 maj 07:15
jc: Byłoby łatwo, gdyby w liczniku był plus. Wtedy funkcją pierwotną byłaby funkcja
| | x | |
arctg |
| i całka byłaby równa π. |
| | cos x | |
Z minusem nie potrafię.
18 maj 10:57
Mariusz:
jc może zacznij myśleć o tej całce jako o całce oznaczonej
i spróbuj ją policzyć bez wyznaczania funkcji pierwotnej
Można by zacząć od obserwacji że funkcja podcałkowa jest parzysta
na przedziale symetrycznym względem zera
Niewiele to daje ale to tak na początek
Mamy do policzenia całkę
| | cosx−xsinx | |
2∫0π/2 |
| |
| | cos2x+x2 | |
Masz rację że gdyby był minus to łatwiej byłoby wyznaczyć funkcję pierwotną
18 maj 16:31
Mariusz:
using System;
namespace NamespaceName
{
public class ClassName
{
public static double f1(double x)
{
return 4.0/(1+x*x);
}
public static double f2(double x)
{
return Math.Sqrt(x*x + 1)*Math.Cos(x);
}
public static double f3(double x)
{
return (Math.Cos(x)−x*Math.Sin(x))/(Math.Cos(x)*Math.Cos(x)+x*x);
}
public static double trapezoid(double a,double b,int n,Func<double,double> f)
{
double h = (double)((b−a)/n);
double s = f(b) − f(a);
for(int i = 0; i < n;i++)
s += 2*f(a+i*h);
return 0.5*h*s;
}
public static void Main(string[] args)
{
char esc;
double a,b;
int n;
string str;
Console.Clear();
do
{
Console.WriteLine("Podaj przedzial calkowania");
str = Console.ReadLine();
double.TryParse(str,out a);
str = Console.ReadLine();
double.TryParse(str,out b);
a *= Math.PI;
b *= Math.PI;
Console.WriteLine("Podaj liczbe podprzedzialow");
str = Console.ReadLine();
int.TryParse(str,out n);
Console.WriteLine("Przyblizona wartosc funkcji na podanym przedziale to: {0}
",trapezoid(a,b,n,f3));
esc = (char)Console.ReadKey().Key;
}
while(esc != (char)ConsoleKey.Escape);
}
}
}
Na razie uzyskałem przybliżoną wartość za pomocą programiku który napisałem w C#
18 maj 17:08
piotr: 0.49073969188198366836978355585905902153954337658105492955482533351274\
7499762027151208378570223178909882881334763248196359461270419451316589\
8890790788549355036505339234446827688146309125737804199234372951064820\
5433832266679155464802603790189382335654863103264995177171914338233644\
1641138040528643500612232965477813833445332872297617252480331311595139\
3600242755725646561129864188436390370153492970331470763181909894130183\
6189590432377351099045034668636388997956479982484850636363247032081964\
5958667511212285758080073871354099686304138331590161183896586338419970\
7337426425741900160448328076142559087103470186899574400123973127044606\
1129047631732244598270013263684826198985998155717098437562123441927808\
4062679957384986186216376656177740161933247900353221861855123759971680\
5819983035684222121888589668188238751946426347490898682203876014515199\
1724686753189503861117161999281677946100169874996054791710090036312442\
4851632407812322306207999344283307572822378320882445767790356094258990\
4967473093491865979672
18 maj 19:40
Filip: tak, to poprawny wynik
18 maj 19:46