17 maj 13:59
wredulus_pospolitus:
skoro wychodzi Ci: 0 0 0 |
−5 <−−− to masz równanie sprzeczne (0 = −5

)
17 maj 14:03
wredulus_pospolitus:
tylko, że jest to błąd tutaj
17 maj 14:04
wredulus_pospolitus:
z równania (3) mamy −x + z = 0
patrząc na równanie (2) mamy −2x − y + 2z = 0 −−−> 2(−x + z) − y = 0 −−−> y=0 (bo −x+z =
0)
w takim razie równanie (1) i (3) wyglądają tak:
x − z = 5
−x + z = 0 −−−> co daje nam sprzeczność
17 maj 14:08
anonim123: czyli to równanie nie ma rozwiązań?
17 maj 14:42
anonim123: czy błąd w ułożeniu zadania jest?
17 maj 15:12
anonim123: może odpowiedzieć ktoś inny również
17 maj 15:22
chichi:
Zastanów się co Ty w ogóle piszesz...
17 maj 15:35
daras: on pisze na zapodaju
17 maj 15:42
anonim123: może ktoś to wytłumaczyć?
17 maj 15:49
anonim123: ?
17 maj 16:10
chichi:
Jak Ty nawet układu równań od równania nie odróżniasz
17 maj 16:22
anonim123: W 14:42 chodziło mi o układ tylko napisałam tak przez nieuwagę. Może ktoś pomóc?
17 maj 16:27
Mila:
Napisz ten układ, tutaj, nie mogę odczytać zapisów w linkach.
17 maj 17:16
17 maj 18:20
anonim123: ?
17 maj 18:51
Mila:
Tak jak pisze kolega 14:08 układ sprzeczny.
Układ ma więcej równań niż niewiadomych− układ nadokreślony− zazwyczaj sprzeczny (jak wyżej)
17 maj 20:10
Mila:
Brak rozwiązań
17 maj 20:11
anonim123: A jak mam więcej niewiadomych niż równań to co wtedy? mam zastosować Twierdzenie
Kroneckera−Capellego
17 maj 20:21
6latek: Tak masz zastosowac to twierdzenie
17 maj 20:47
anonim123: czy taki układ równań który ma więcej niewiadomych niż równań może być rozwiązywalny i co z
takiego
układu może wyjść jako wynik?
17 maj 21:02
wredulus_pospolitus:
układ równań który ma więcej niewiadomych niż równań może mieć nieskończenie wiele rozwiązań
(część/wszystkie niewiadome będą wyznaczone za pomocą parametru) bądź może to być równanie
sprzeczne
17 maj 21:03
wredulus_pospolitus:
na przykład:
| ⎧ | x + y + z = 5 | |
| ⎩ | x + y − z = 1 |
|
z tego otrzymamy:
17 maj 21:04
wredulus_pospolitus:
oczywiscie z=2 winno być
17 maj 21:05
anonim123: A jak za pomocą tego twierdzenia wygląda układ równań z nieskończoną liczbą rozwiązań?
18 maj 11:22
6latek: Masz uklad m rownan liniowych o n niewiadomych
jakie jest kryterium rozwiazywalnosci takiego ukladu?
Co mowi w tym przypadku twierdzenie Kroneckera −Capellego?
18 maj 11:33
6latek: Albo wiesz albo nie wiesz bo nie mam za duzo czasu
18 maj 11:38
anonim123: nie wiem, przepraszam za późną odpowiedż
18 maj 12:07
anonim123: ja mam napisane w notatkach że rzA różny od rzA|B to nie ma rozwiązań jak to pokazać w
przykładzie
na początku zadania?
18 maj 12:28
anonim123: chodzi o przykład który podałam pierwotnie
18 maj 12:32
6latek: Liczba rownan moze byc mniejsza , rowna lub wieksza od liczby niewwiadomych
Tw. Warunkiem koniecznym i dostatecznym aby uklad rownan liniowych mial rozwiazanie jest
rownosc rzedow macierzy A utworzonej ze wspolczynnikow przy niewiadomych ukladu
i macierzy B −uzupelnionej czyli macierzy ktora powstaje przez dopisanie do macierzy A kolumny
wtrazow wolnych ukladu
R(A)=R(B)=r
Gdy wspolny rzad r tych macierzy rowna sie liczbie niewiadomych n uklad ma dokladnie jedno
rozwiazanie
Gdy wspolny rzad r jest mniejszy od liczby niewiadomych n uklad ma nieskonczenie wiele
rozwiazan ktore zaleza od n−r dowolnych parametrow.
Najpierw obliczamyrzedy macierzy A i B
Jesli sa rozne to uklad sprzeczny
Jesli R(A)=R(B)=r to znajdujesz taki rozny od zera podwyznacznik macierzy A ktory jest stopnia
r
Masz taki uklad do rozwiazania
{2x−4y+8z−6u=7
{5x−10y+20z =12,5
Dzialaj zgodnie z tym twierdzeniem
18 maj 12:45
anonim123: A jak zastosować twierdzenie z 12:45 do mojego przykładu na początku?
18 maj 14:27
18 maj 21:26
6latek: mamy dwa rownania liniowe i 4 niewiadome
macierz A ma postac
[2 −4 8 −6]
[5 −10 20 0] Rzad jej jest R(A)=2 policz sama
macierz B ma postac
[2 −4 8 −6 7]
[5 −10 20 0 12,5] rzad jej jest R(B)=2 policz rzad sama
jest R(A=R(B)=2
Stad nioskujesz ze ukld wyjsciowy ma rozwiazanie
Wspolny rzad macierzy A i B jest rowny 2 i jest mniejszy od liczby niewiadomych ktorych jest 4
Wobec tego uklad ma nieskonczenie wiele rozwiazan ktore zaleza od n−r=4−2=2 parametrow
Teraz musimy znalezc te rozwwiazania
Zauwaz ze wyznacznik utworzon ze wspolczynnikow przy x i wspolzynnikow przy u jest stopnia r i
≠0
|2 −6|
|5 0|=30≠0
Z uwagi na to przyjmujesz w ukladzie wyjsciowym y=y
0 i z=z
0 gdzie y
0 i z
0 sa dowolnymi
chwilowo ustalonimi liczbami
Teraz mozesz uklad wyjsciowy zapisac tak
(2x−4y
0+8z
0−6u=7
(5x−10y
0+20z
0=12,5
2x−6u=7+4y
0−8z
0
5x=12,5+10y
0−20z
0/:5
x=2,5+2y
0−4z
0
===============
x podstawiasz do rownania 2x−6u=7+4y
0−8z
0
stad po przeksztalceniach (zrob sama ) dostajesz ze
Teraz wszystko do kupy razem
(x=2,5+2y
0−4z
0
(y=y
0
(z=z
0
gdzie y
0 i z
0 to dowolne liczby rzeczywiste lub zespolone
19 maj 12:43
anonim123: a jak zrobić taki przykład jak ja podałam na początku gdzie występuje sprzeczność korzystając
z twierdzenia 6latka?
19 maj 16:28
6latek: Nie czytasz
Liczysz rzad macierzy A I RZAD Macierzy B
Jesli nie sa rowne to uklad sprzeczny
Napisalem jak tworzy sie macierz A i jak tworzy sie macierz B
19 maj 16:48
anonim123: Ale jak mam wyliczyć rząd A|B będzie on równy zeru w przykładzie podanym na początku?
19 maj 16:56
6latek:
x+y−z=5
−2x−y+2z=0
−x +z=0
x+y+z=0 to jest ten uklad
Masz uklad 4 rownan o 3 niewiadomych
macierz A
[1 1 −1]
[−2 −1 2]
[−1 0 1]
[1 1 1]
macierz B
[1 1 −1 5]
[−2 −1 2 0]
[−1 0 1 0]
1 1 1 0]
Badaj rzedy tych macierzy
19 maj 17:05
19 maj 18:30
anonim123: zależy mi na czasie więc może ktoś inny też odpowiadać.
19 maj 19:07
Mila:
1)
x+y−z=5
−2x−y+2z=0
−x +z=0
x+y+z=0
============
2)
1 1 −1 5
−2 −1 2 0
−1 0 1 0
1 1 1 0
=========== w2+2w1
3)
1 1 −1 5
0 1 0 10
−1 0 1 0
1 1 1 0
============w3+w1, w4−w1
4)
1 1 −1 5
0 1 0 10
0 1 0 5
0 0 2 −5
=========== w3− w2
5)
1 1 −1 5
0 1 0 10
0 0 0 −5
0 0 2 −5
============= przestawiamy wiersze 3 i 4
1 1 −1 | 5
0 1 0 |10
0 0 2 | −5
0 0 0 | −5
==========
rząd macierzy A =3
rząd macierzy B=?
19 maj 19:15
anonim123: mila w tym pierwszym zadaniu co pisałam i co liczyłaś do tego rząd nie widzą sprzeczności bo
rząd A|B=rządB
19 maj 19:36
chichi:
rank(A)=3 ∧ rank(B)=4 ⇒ rank(A)≠rank(B) → układ jest sprzeczny
19 maj 20:19
anonim123: Ale to trzeba było wyliczyć w pierwszym poście zadanie i tam nie widzę sprzeczności
19 maj 20:24
chichi:
Najpierw napisz tak, aby ktoś Cię zrozumiał. Twierdzenie jest banalnie proste, jeśli nie umiesz
liczyć rzędu macierzy, no to już inna bajka
19 maj 20:27
anonim123: chcę policzyć zadanie z 13:39 z pierwszego postu tylko tam jest sprzeczność a mi nie wychodzi
19 maj 20:30
a7:
1 1 −1| 5
−2 −1 2| 0
−1 0 1 |0
1 1 1 |0
dodaję do drugiego podwojony pierwszy, dodaję do trzeciego pierwszy
1 1 −1 5
0 1 0 10
0 1 0 5
0 0 2 −5
i już chyba widać sprzeczność
y=10 i y =5
?
19 maj 20:40
anonim123: ale chcę skorzystać z twierdzenia szkolnika z 12:43
19 maj 20:42
anonim123: pomyliłam się 6latka
19 maj 20:42
chichi:
Moja cierpliwość dosięga końca, moje uzsadanienie z 20:19 jest wnioskiem płynącym z
tw. Kroneckera−Capellego, czyli tego, o którym pisze @6latek, o co Ci chodzi?
19 maj 20:49
anonim123: o porównanie rzędów
19 maj 20:52
chichi:
Wyszedłem z siebie i stanąłem obok, a co ja porównuje?
19 maj 20:57
anonim123: nie widzę żebyś zrobił to Najpierw obliczamyrzedy macierzy A i B
Jesli sa rozne to uklad sprzeczny
19 maj 21:05
a7: rank to rząd macierzy 20:19
19 maj 21:09
anonim123: ale to miało być od A|B i od A i to ćwiczenie 1 które podałam
19 maj 21:11
chichi:
Ty sama pokazujesz, że nie masz zielonego pojęcia co się dzieje i o czym w ogóle mówisz.
@6latek macierz rozszerzoną A|B w tym wypadku nazwał macierzą B, jest to macierz
rozszerzona o kolumnę wyrazów wolnych....
19 maj 21:34
anonim123: już rozumiem
19 maj 21:39
anonim123: A wyrazy wolne też się liczą do rzędu jak chcę sprawdzić jaki jest?
19 maj 21:52
chichi:
19 maj 21:58
a7: no tak, mówiłaś, że już rozumiesz...
19 maj 22:12
a7: ja szczerze mówiąc sie nie znam, ale tak zrozumiałam z wpisów 6latka 17:05 i chichi
21:34
19 maj 22:19
a7: wydaje mi się , że na drugi raz @anonim123 staraj się lepiej opisywać, o co Ci chodzi, możesz
dwa razy powtórzyć na różne sposoby, zaoszczędzisz sobie i innym czasu i nerwów
19 maj 22:24
anonim123: chodzi mi o to jak został wyznaczony rząd że wyszedł 4?
19 maj 22:28
a7: no to trzeba umieć liczyć rząd
19 maj 22:30
a7: ja nie umiem,
19 maj 22:30
a7: chodzi o tę macierz? i jej rząd?
1 1 −1 5
−2 −1 2 0
−1 0 1 0
1 1 1 0
19 maj 22:37
anonim123: nie o tą drugą bo ta ma rząd 3 ale nie wiem dlaczego?
19 maj 22:57
chichi:
Chcesz korzystać z twierdzenia, które wymaga narzędzi, z których Ty nie potrafisz korzystać..
W internecie są miliony skryptów, filmików na yt, poradników jak to zrobić, w dodatku podają
różne metody, naucz się z tego korzystać, a przede wszystkim z książek..
19 maj 22:57
a7: nie, ta ma rząd 4 (sprawdziłam)
19 maj 23:00
a7: anonim123, z szacunku do innych pisz o co Ci chodzi podawaj macierze w postach a nie odwołujesz
się do nie wiadomo których macierzy, linków postów itp itd., "plączesz w zeznaniach" bardzo
trudno Ci coś wytłumaczyć, naprawdę można zwatpić
19 maj 23:03
anonim123: A jak obliczyć ten rząd żeby wyszło 4?
19 maj 23:10
a7: nie wiem, ale ja sprawdziłam na kalkulatorze , a zdaje się, że wystarczy, że wyznacznik jest
różny od zera to macierz 4x4 ma rząd 4
19 maj 23:11
a7: a jak chcesz metoda schodkową, to podobno jeśli się wiersz zer wykreśli nie ma to wpływu na
rząd macierzy, gdzies tak wyczytałam, ale nie jestem na bieżąco w temacie i nie chcę Cię
wprowadzić w błąd
19 maj 23:13
a7: wyznacznik jest równy 10
19 maj 23:26
Mila:
Tak wyznacznik macierzy B jest różny od zera
1 1 −1 5
0 1 0 10
0 0 2 −5
0 0 0 −5
det(B)==−10
rz(B)=4
albo liczysz schodki, są 4
Chyba, przy którejś 5 inny znak, ale to nie ma znaczenia w tej chwili.
Natomiast z macierzy A :
1 1 −1
0 1 0
0 0 2
0 0 0
usuwamy wiersz z zerami
1 1 −1
0 1 0
0 0 2
det(.)=2
RZ(A)=3
Są 3 schodki.
Tu masz kalkulator do macierzy:
https://pl.numberempire.com/matrixcalculator.php
19 maj 23:51
anonim123: Dziękuję Mila
20 maj 18:45