trójkąt
Grześ: W trójkącie 𝐴𝐵𝐶 punkt 𝐼 jest środkiem okręgu wpisanego.
Na boku 𝐴𝐵 obieramy takie punkty 𝑃 i 𝑄, że 𝐼𝑃 || 𝐴𝐶 oraz 𝐼𝑄 || 𝐵𝐶. Udowodnij,
że obwód trójkąta 𝑃𝐼𝑄 ma taką samą długość jak bok 𝐴𝐵.
17 maj 10:13
jc: Trójkąty ABC i PQI są podobne.
| pole ABC | | r*(AB+BC+CA)/2 | | AB+BC+AC | |
| = |
| = |
| |
| pole PQ | | r*PQ/2 | | PQ | |
| | pole ABC | | AB | |
Z drugiej strony: |
| =( |
| )2 |
| | pole PQ | | PQ | |
Stąd
| | PQ+QI+IP | | AB+BC+CA | |
Z podobieństwa wynika też równość: |
| = |
| |
| | PQ | | AB | |
Mamy więc
| | PQ | | PQ | | AB | |
PQ+QI+IP= |
| * (AB+BC+CA) = |
| * PA * ( |
| )2 = AB |
| | AB | | AB | | PQ | |
17 maj 11:58
figa:

trójkaty API i BQI są równoramienne
to
L(PQI)= e+f+d= |AB|
c.n.u.
17 maj 12:08
jc: Ładnie i prosto
17 maj 12:11
jc:
17 maj 12:11
figa:
Zapomniałam jeszcze , mój tradycyjny dopisek
"i po ptokach"
17 maj 12:12
Grześ: a można szczegółowiej rozpisać?
18 maj 21:41
chichi:
|∡IPQ|=|∡ACB|=2α, bo IP ∥ AC → |∡API|=180
o−2α, bo kąty przyległe → |∡AIP|=α ⇒ |AP|=|IP|
Postąp analogicznie z drugiej strony
18 maj 21:48
figa:
18 maj 22:23
Grześ: ∢ CBQ = ∢ IQP = 2β, , bo 𝐼𝑄||𝐵𝐶
∢ BQI = 180° − 2β
∢BIQ = β
BQ = IQ
18 maj 22:39
chichi:
No i super @
Grześ mnie wystarczy, ja bym tego nawet nie opisywał tylko zostawił ten
pięknie tłumaczący wszystko rysunek
18 maj 22:43
figa:
Dokładnie tak
18 maj 22:44
Grześ: a wystarczy sam rysunek czy trzeba pisać to co jc:
że trójkąty ABC i PQI są podobne itd...
18 maj 22:58
chichi:
Zależy czy to jest konkurs, czy to jest matura, czy robisz to dla kogoś kto nie specjalnie jest
fanatykiem geometrii.. Tak jak napisałem w pości 22:43, mnie wystarczy w zupełności taki
rysunek, który się po prostu czyta, jak gdyby był z opisem
18 maj 23:02
chichi:
Co do rozwiązania @
jc które nie zawiera żadnego rysunku, gdyby nie opisał tych kroków to w
prawdzie niektórzy mieli by problem z rozszyfrowaniem co skąd się bierze, stąd ten opis
18 maj 23:05
Grześ: Matura
18 maj 23:19
jc: figa podał proste i jasne rozwiązanie. Nic nie trzeba dodawać, bo się zepsuje
(natomiast moje rozwiązanie, to chyba najgłupszy tekst, jaki umieściłem na forum).
18 maj 23:29
figa:

dla
jc
18 maj 23:31