matematykaszkolna.pl
trójkąt Grześ: W trójkącie 𝐴𝐵𝐶 punkt 𝐼 jest środkiem okręgu wpisanego. Na boku 𝐴𝐵 obieramy takie punkty 𝑃 i 𝑄, że 𝐼𝑃 || 𝐴𝐶 oraz 𝐼𝑄 || 𝐵𝐶. Udowodnij, że obwód trójkąta 𝑃𝐼𝑄 ma taką samą długość jak bok 𝐴𝐵.
17 maj 10:13
jc: Trójkąty ABC i PQI są podobne.
pole ABC r*(AB+BC+CA)/2 AB+BC+AC 

=

=

pole PQ r*PQ/2 PQ 
 pole ABC AB 
Z drugiej strony:

=(

)2
 pole PQ PQ 
Stąd
AB+BC+AC AB 

=(

)2
PQ PQ 
 PQ+QI+IP AB+BC+CA 
Z podobieństwa wynika też równość:

=

PQ AB 
Mamy więc
 PQ PQ AB 
PQ+QI+IP=

* (AB+BC+CA) =

* PA * (

)2 = AB
 AB AB PQ 
17 maj 11:58
figa: rysunek trójkaty API i BQI są równoramienne to L(PQI)= e+f+d= |AB| c.n.u.
17 maj 12:08
jc: Ładnie i prosto emotka
17 maj 12:11
jc:
17 maj 12:11
figa: Zapomniałam jeszcze , mój tradycyjny dopisek "i po ptokach" emotka
17 maj 12:12
Grześ: a można szczegółowiej rozpisać? emotka
18 maj 21:41
chichi: |∡IPQ|=|∡ACB|=2α, bo IP ∥ AC → |∡API|=180o−2α, bo kąty przyległe → |∡AIP|=α ⇒ |AP|=|IP| Postąp analogicznie z drugiej strony
18 maj 21:48
figa: emotka
18 maj 22:23
Grześ: ∢ CBQ = ∢ IQP = 2β, , bo 𝐼𝑄||𝐵𝐶 ∢ BQI = 180° − 2β ∢BIQ = β BQ = IQ
18 maj 22:39
chichi: No i super @Grześ mnie wystarczy, ja bym tego nawet nie opisywał tylko zostawił ten pięknie tłumaczący wszystko rysunek
18 maj 22:43
figa: Dokładnie tak emotka
18 maj 22:44
Grześ: a wystarczy sam rysunek czy trzeba pisać to co jc: że trójkąty ABC i PQI są podobne itd...
18 maj 22:58
chichi: Zależy czy to jest konkurs, czy to jest matura, czy robisz to dla kogoś kto nie specjalnie jest fanatykiem geometrii.. Tak jak napisałem w pości 22:43, mnie wystarczy w zupełności taki rysunek, który się po prostu czyta, jak gdyby był z opisem
18 maj 23:02
chichi: Co do rozwiązania @jc które nie zawiera żadnego rysunku, gdyby nie opisał tych kroków to w prawdzie niektórzy mieli by problem z rozszyfrowaniem co skąd się bierze, stąd ten opis
18 maj 23:05
Grześ: Matura
18 maj 23:19
jc: figa podał proste i jasne rozwiązanie. Nic nie trzeba dodawać, bo się zepsuje (natomiast moje rozwiązanie, to chyba najgłupszy tekst, jaki umieściłem na forum).
18 maj 23:29
figa: emotka dla jc
18 maj 23:31